До суду передали справу одного з охоронців секретної в’язниці бойовиків “Ізоляція”

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора передав до суду обвинувальний акт щодо громадянина, якого підозрюють у сприянні діяльності терористичної організації та жорстокому поводженні з цивільним населенням і ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 438 КК України. У повідомленні правоохоронців не називають імені, але відомо, що йдеться про Євгена Бражнікова. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Євген Бражніков

У грудні 2019 року, коли на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін, з полону бойовиків визволили 81 людину, серед яких був і Бражніков. Одразу після обміну журналіст Станіслав Асєєв, якого бойовики тримали в “Ізоляції”, звернув увагу правоохоронців на чоловіка. Вже навесні минулого року йому оголосили про підозру.

За даними слідства, з квітня 2014 до грудня 2019 року Бражніков сприяв діяльності окупаційної адміністрації РФ у тимчасово окупованому Донецьку та виконував розпорядження керівництва “Ізоляції”. Зокрема, він застосовував до полонених тортури та завдавав тілесних ушкоджень, щоб ті обмовили себе. Встановлено, що внаслідок його дій постраждали дев’ятеро з більш ніж семи десятків встановлених жертв. 

Правоохоронці наголошують, що вчинене є серйозним порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року.

Фотографія однієї з кімнат в “Ізоляції”. Світлини потрапили в мережу на початку цього року. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Нагадаємо, перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці так званого “Міністерства державної безпеки ДНР” з’явились у 2014 році, після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим. В “Ізоляцію” потрапляють люди, яких викрадали посеред вулиці. В’язнів позбавляють будь-яких прав, не надають медичної допомоги та можливості сконтактувати з рідними або адвокатами. 

У вересні минулого року фонд “Ізоляція” звернувся від імені українців, які постраждали внаслідок російської агресії, до президента Володимира Зеленського, щоб той посприяв розслідуванню справи проти Лягіна. Чоловіка затримали ще в червні 2019-го, однак за рік у справі по суті не відбулося жодного судового засідання, розгляд матеріалів  переносили шість разів, а судді Шевченківського суду міста Києва раптово взяли самовідвід.

Наразі українські правоохоронці підозрюють у катуваннях в “Ізоляції” щонайменше п’ятьох людей. 

Фотографія обкладинки: strana.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter