“Ексміністру освіти і науки ДНР” та колишньому заступнику голови комітету Держдуми оголосили про підозри

Дата: 21 Січня 2024
A+ A- Підписатися
Колишньому “міністру освіти та науки ДНР” та ексзаступнику голови комітету з освіти та науки Держдуми Федеральних зборів РФ оголосили про підозри через посягання на територіальну цілісність України.
 
Про це повідомили в Офісі генпрокурора.
 
Фото з відкритих джерел

За даними слідства, у 2019–2022 роках псевдоміністр здійснював загальне керівництво освітньою сферою на тимчасово окупованій території Донецької області.

“Він проводив інтеграцію системи освіти і науки в освітній простір РФ для заміни української системи на російську. Підозрюваний запровадив викладання у навчальних закладах російською мовою, освітню підготовку студентів на всіх рівнях за стандартами РФ для отримання російських дипломів та подальшого залучення до служби в інтересах так званої “ДНР”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що псевдоміністр неодноразово їздив до Росії для зустрічей із представниками тамтешньої влади та узгодження з ними інтеграційних заходів. При цьому він порушував порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Фігуранту інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).

Другим підозрюваним є громадянин Росії – колишній заступник голови комітету з освіти та науки Держдуми.

Слідство встановило, що, обіймаючи згадану посаду, впродовж 2015–2021 років фігурант неодноразово вчиняв публічні заклики до дій, спрямованих на порушення суверенітету й територіальної цілісності України шляхом зміни меж її території та державного кордону, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Громадянину Росії інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 ККУ.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року ватажка підконтрольного Росії терористичного угруповання “ДНР” Дениса Пушиліна засудили за зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність до максимального строку покарання – 15 років позбавлення волі (заочно).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter