Ексміністра внутрішніх справ Перу відправили за ґрати за вбивство журналіста, який розслідував порушення прав людини

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

66-річного Даніеля Урресті, колишнього міністра внутрішніх справ Перу суд визнав винним у причетності до вбивства журналіста Уго Бустіоса, який розслідував порушення прав людини в 1988 році. Експосадовця засудили до 12 років в’язниці.

Про це повідомляє BBC.

Даніель Урресті

Суд у своєму рішенні від 12 квітня 2023 року зазначив, що загалом шість військових причетні до вбивства журналіста і що Даніель Урресті, який на той час був офіцером військової розвідки в армії, також брав участь у засідці та вбивстві.

Ексміністра засудили до 12 років позбавлення волі. Адвокати політика заявили, що оскаржуватимуть вирок.

Репортера тижневика Caretas Уго Бустіоса убили в розпал конфлікту між перуанськими силами безпеки та повстанцями угруповання “Осяяний шлях”.

Він повідомляв про порушення прав людини, скоєні як повстанцями, так і армією в Андському регіоні Аякучо, де внаслідок збройного конфлікту 69 тисяч людей загинули або зникли безвісти.

Як стало відомо, у день загибелі Уго Бустіос збирався розслідувати вбивство односелиці та її сина. Він і його колега-журналіст Едуардо Рохас потрапили в засідку, їх обстріляли, коли вони їхали до села на мотоциклі. Бустіос, отримавши поранення, упав на землю. Рохас, який також був поранений, зміг утекти.

Свідки бачили, як після цього чоловіки в цивільному повісили на Бустіоса вибухівку й підірвали її. Журналіст загинув миттєво.

У тому, що віддав наказ напасти на журналіста, був визнаний винним командир місцевої армійської бази Віктор Ла Вера Ернандес. Це сталося після тривалої судової тяганини 2007 року. У 2011 році, коли Ла Вера вийшов з в’язниці, Даніеля Урресті визнали причетним до вбивства журналіста.

Як інформує видання, Урресті є впливовою фігурою в Перу. Після звільнення з армії він із 2014-го по 2015 рік обіймав посаду міністра внутрішніх справ. Крім того, балотувався в президенти країни та брав участь у виборах міського голови. Але його політичну кар’єру затьмарили звинувачення в участі у жорстокому вбивстві Бустіоса.

У 2018 році його звільнили від будь-якої причетності до вбивства журналіста, але Верховний Суд Перу скасував це рішення та призначив новий судовий розгляд, під час якого 12 квітня 2023 року Урресті засудили за вбивство. Судді також постановили, що вбивство Бустіоса було навмисним.

Донька журналіста Уго Бустіоса Шармелі привітала це рішення.

Минуло 34 роки з моменту вбивства мого батька, але нарешті справедливість відбулася – ми нарешті отримали правосуддя, в якому досі нам відмовляли”, – сказала вона.

Нагадаємо, із 2003-го до 2022 року у світі через професійну діяльність загинули 1668 журналістів, зокрема 81 жінка, внаслідок убивств, замовних убивств, засідок, загибелі в зоні бойових дій та через отримання смертельних поранень – у середньому це понад 80 журналістів, убитих щороку. Ще близько 50 медійників за ці два десятиліття зникли безвісти. Загальна кількість убитих із 2000 року медійників становить 1 787. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter