Ексголову Конституційного Суду Тупицького оголосили в міжнародний розшук 

Дата: 27 Травня 2022
A+ A- Підписатися

За клопотанням Офісу генерального прокурора Подільський районний суд Києва оголосив колишнього голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького в міжнародний розшук. 

Про це повідомили в телеграмі Офісу генерального прокурора України та на сайті “Судового репортера”.  

Тупицький / Фото з відкритих джерел

Прокурори заявили клопотання про розшук через систематичне ухиленням обвинуваченого від суду. Адвокати Тупицького – Костянтин Дорошенко і Олександр Телешецький – також не прийшли на засідання. 

Вони клопотали про відкладення “через участь в дебатах в іншій судовій справі у Вінницькій області”. Водночас на попередньому засіданні 10 днів тому адвокати про відрядження на Вінниччину нічого не сказали.

Далі прокуратура клопотатиме про заочне обрання Тупицькому запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою. Після цього Україна зможе звертатись до Австрії, де наразі перебуває ексголова КСУ, із запитом про екстрадицію обвинуваченого.

17 березня 2022 року Тупицький незаконно перетнув державний кордон України в районі пункту пропуску “Косино” у Закарпатській області. Ці обставини є предметом досудового розслідування в окремому провадженні, зазначають в ОГПУ.

Тупицького обвинувачують у вчиненні низки кримінальних правопорушень проти правосуддя.

За версією слідства, в жовтні 2018 року він, діючи з корисливих мотивів, в особистих інтересах та в інтересах свого знайомого – колишнього голови Вищого господарського суду України [Віктора Татькова], якого також розшукують правоохоронці, підкупив свідка. Той натомість відмовився давати показання або давав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні щодо протиправного заволодіння майновими активами ЗАТ “Зуївський енергомеханічний завод”.

Крім того, упродовж 2018–2019 років обвинувачений неодноразово з корисливих мотивів надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину (ч. 2 ст. 384 та ст. 386 КК України).  

Досудове розслідування здійснювали слідчі Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, що 19 травня новопризначена суддя Конституційного Суду Оксана Грищук склала присягу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter