Новопризначена суддя Конституційного Суду Оксана Грищук склала присягу

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Новопризначена суддя Конституційного Суду Оксана Грищук склала присягу – вона стала суддею замість відстороненого з посади голови КСУ Олександра Тупицького. Термін його суддівських повноважень  закінчився 15 травня. Правозихисники водночас мали запитання до декларацій Грищук. 

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото з фейсбуку Оксани Грищук

Головував на засіданні заступник голови КС Сергій Головатий. Грищук зачитала присягу та скріпила її особистим підписом. Після цього Головатий вручив їй суддівську мантію, нагрудний знак і посвідчення судді КСУ.

Участь у спеціальному пленарному засіданні КСУ взяли Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і постійний представник Верховної Ради у КС Ольга Совгиря.

Володимир Зеленський призначив суддями Конституційного Суду Оксану Грищук та Олександра Петришина у листопаді 2021 року. Тоді фахівці з Фундації Dejure назвали таке рішення президента неконституційним та таким, що підриває легітимність КС

Крім того, відповідно до даних декларацій, Грищук могла занизити вартість свого авто Lexus RX 350 та не вказала вартість двох квартир, а також земельної ділянки чоловіка. 

Оксана Грищук – професорка Львівського національного університету імені Івана Франка. Народилася у 1977 році у Львові. 1999 року закінчила з відзнакою юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Проходила наукові стажування за кордоном у Віденському університеті у 2001 році, Вроцлавському університеті у 2004 році, Католицькому університеті імені Іоанна Павла II у місті Люблін у 2011 році, Університеті Ченстохова у 2019 році. Під керівництвом Оксани Грищук захищено 12 кандидатських дисертацій.

З 2020 року працює тренером-викладачем у Національній школі суддів України. Тричі рекомендувалася на посаду судді Конституційного Суду – у 2017-му, 2019-му та 2020 році.

Батько – Віктор Грищук, член Вищої ради правосуддя. Відповідно до поданої декларації, чоловік — приватний підприємець, займається орендою нерухомого майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter