Зеленський призначив двох суддів Конституційного Суду: активісти попереджали, що це підірве легітимність КС

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський призначив суддями Конституційного Суду Оксану Грищук та Олександра Петришина. 

Про це йдеться в указах №596 і №597 від 26 листопада. 

Олександр Тупицький та Олександр Касмінін, на посади яких призначили двох суддів Конституційного Суду. Фото: Конституційний Суд та LB.ua

Влітку Зеленський затвердив положення про проведення відкритого конкурсу, щоб обрати двох суддів Конституційного Суду за своєю квотою. Посади звільнились, адже на початку року він видав указ про звільнення голови КС Олександра Тупицького та судді Олександра Касмініна, які невдовзі скасували у суді.

Юридично вакансій, на які оголосили добір, не існує, адже тільки в травні та вересні наступного року скінчаться терміни “звільнених” Тупицького та Касмініна. 

Призначення ж на ці вакансії, як неодноразово наголошували активісти, підірве легітимність усього суду, а разом з ним його рішень. Також питання виникали до суддів-претендентів та переможців конкурсу. 

Олександр Петришин. Фото: newsroom.kh.ua

Виявилось, що президент Національної академії правових наук України та очільник оргкомітету з’їзду представників юридичних ВНЗ Олександр Петришин 2004-го очолював кафедру теорії права Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, яка видала висновок, що другий президентський строк Леоніда Кучми слід вважати першим, а тому він має право балотуватися на виборах ще раз.

Щодо призначеної на посаду судді Конституційного Суду професорки кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету ім. Івана Франка Оксани Грищук, то відповідно до даних декларацій, вона могла занизити вартість свого авто Lexus RX 350 та не вказала ціну двох квартирі Площа 71,4 кв. м та 43,3 кв. м, а також земельної ділянки чоловікаі Площа 1 200 кв.м.

Оксана Грищук. Фото: law.lnu.edu.ua

Ситуацію з призначенням суддів КС все ще можна виправити, кажуть фахівці з Фундації Dejure, адже фактично кандидати ще не стали суддями, бо не склали присягу на відповідному засіданні.

“Таким чином, у самих суддів Конституційного Суду є можливість не допустити делегітимізації цієї інституції. Найближчі тижні покажуть, чи спроможний КС протистояти неконституційним рішенням президента”, – пояснює менеджер з адвокації Степан Берко.

Нагадаємо, що голову Конституційного Суду Олександра Тупицького судять за злочини проти правосуддя. Правоохоронці підозрюють його в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter