Екологічна інспекція зафіксувала 4200 випадків злочинів військових РФ проти навколишнього середовища в Україні

Дата: 21 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення росіян, екологічна інспекція зафіксувала 4200 випадків злочинів окупантів проти навколишнього середовища. Загалом збитки завдані довкіллю внаслідок російської агресії проти України складають 2,4 трильйона гривень.

Про це заявив в інтерв’ю у національному телемарафоні міністр довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Затоплені Олешки. Джерело: AP / Євген Малолєтка

Як він поінформував, деякі з цих злочинів це випадки екоциду, зокрема і підрив греблі Каховської ГЕС. Крім того, удари армії РФ по українських енергооб’єктах однаково негативно впливають як на інфраструктуру та життя людей, так і на довкілля.

За словами урядовця, з початку повномасштабного вторгнення Державна екологічна інспекція працює в режимі 24/7. Вона застосовує нові методики у своїй роботі та фіксує збитки довкіллю.

“Наша основна мета зафіксувати кожен випадок злочину проти довкілля, покласти ці цифри в загальний кошик збитків, щоб надалі екологічна складова була включена в репарації”, підкреслив міністр.

Він додав, що в нещодавно створений Міжнародний реєстр збитків також включили екологічну складову. Як вважає Стрілець, наразі обрахунок завданої довкіллю шкоди не ідеальний, однак запевнив, що підходи і методи роботи постійно вдосконалюються.

Нагадаємо, Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду оновлює політику роботи зі злочинами, що були спрямовані на довкілля чи заподіяли йому суттєву шкоду.

Передбачається, що представники МКС та незалежні міжнародні експерти спільно створять документ, який допоможе налагодити більш системний підхід до розслідування та судових розглядів екологічних порушень, які підпадають під юрисдикцію суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter