МКС посилить відповідальність за екологічні злочини

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду оновлює політику роботи зі злочинами, що були спрямовані на довкілля чи заподіяли йому суттєву шкоду.

Передбачається, що представники МКС та незалежні міжнародні експерти спільно створять документ, який допоможе налагодити більш системний підхід до розслідування та судових розглядів екологічних порушень, які підпадають під юрисдикцію суду.

Про це повідомили на сайті МКС.

Наслідки обстрілів росіян на Харківщині. Фото: фейсбук-сторінка Олега Синєгубова

Міжнародний кримінальний суд прагне посилити увагу до злочинів, які були спрямовані проти довкілля чи завдали йому шкоду, йдеться у заяві.

Я рішуче налаштований на те, щоб мій офіс систематично розглядав екологічні злочини на всіх етапах своєї роботи – від попереднього розгляду до судового переслідування“, – зазначив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Оновлення політики пройде у два етапи, зазначають в Міжнародному кримінальному суді. Спочатку Офіс прокурора, залучені радники, незалежні експерти, правники та інші дотичні спеціалісти сформують Консультативний документ. Його створюватимуть на основі Римського статуту, внутрішніх документів МКС, а також екологічних договорів, норм звичаєвого міжнародного права та юридичних практик інших міжнародних і національних судів.

Прокурор Хан наголосив, що свої коментарі до проєкту зможуть подати усі охочі до 16 березня 2024 року. За його словами, особливо важливими для МКС будуть міркування про те, які саме злочини, описані у Римському статуті, потрібно внести у програмний документ та які практики допоможуть ефективніше розслідувати такі злочини та вести судові процеси. 

На другому етапі сформовану концепцію винесуть на публічні обговорення. Зокрема, офіс проведе низку діалогів з громадянським суспільством, національними органами влади, постраждалими громадами та приватним сектором. За словами прокурора, тільки через усебічні консультації вдасться створити дієву та ефективну політику.

Нагадаємо, Служба безпеки України оголосила заочні підозри в екоциді п’ятьом російським полковникам та генералам. За даними слідства, вони можуть бути відповідальними за обстріли Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”, де містяться ядерна установка та сховище ядерних матеріалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter