Дипломатку з Криму Еміне Джеппар відзначили премією Марка Палмера від Freedom House

Дата: 12 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Перша заступниця міністра закордонних справ України, кримчанка Еміне Джеппар отримала премію Марка Палмера від Freedom House.

Про це повідомляє МЗС України та правозахисна організація Freedom House

Еміне Джеппар

Організатори премії зазначають, що протягом усієї своєї кар’єри Еміне Джеппар активно виступала за права кримських татар, які стикалися з давніми політичними переслідуваннями та репресіями з боку російської та радянської влади та за права українських політв’язнів і журналістів, незаконно ув’язнених російськими окупаційними силами в Криму.

“Після необґрунтованого вторгнення Росії в Україну у 2022 році вона закликала міжнародне співтовариство підтримати Україну та засудити незаконний примусовий призов жителів Криму, особливо кримських татар, до російських збройних сил. Вона також закликала до розслідування повідомлень про воєнні злочини, скоєні російськими військами в Україні”, – мовиться в повідомленні.

Дипломатка присвятила цю нагороду своїй Україні, героїчним співвітчизникам – українцям, її батьківщині – Криму та кримськотатарському народу.

“Мрія про повернення рідного півострова додому веде мене по життю. Міжнародна Кримська платформа стала головним проєктом у професійній діяльності. Вона народилась у моєму серці та починалася як концепція, викладена на одній сторінці. Тепер цей унікальний формат об’єднує 60 держав з усього світу. Я отримала великий кредит довіри від мого міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та президента Володимира Зеленського, які підтримали створення Кримської платформи та виявили справжнє лідерство у втіленні цієї історії успіху”, – повідомила Еміне Джапарова.

Вона закликала міжнародну спільноту посилювати підтримку України та створення Спеціального трибуналу для притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії.

“Я хочу скористатися цією нагодою, щоб надіслати простий, але важливий сигнал від імені українського народу: “Продовжуйте підтримувати Україну для нашої якнайшвидшої перемоги”. Бо лише перемога України забезпечить справедливість та панування демократії у світі. Ворог повинен зрозуміти, що світ не наляканий та має досить важелів, щоб поставити агресора на своє місце”, – наголосила дипломатка.

Еміне Джаппар відзначила символізм Премії Марка Палмера – американського дипломата та посла США в Угорщині (1986–1990), який сприяв демократизації Угорщини та поваленню “залізної завіси”.

Як відомо, премія Марка Палмера присуджується дипломатам або посадовцям міжнародних організацій за “визначні досягнення у використанні сміливих та ефективних засобів для заохочення і допомоги націям та громадянському суспільству в просуванні демократії та прав людини”.

Напередодні російський суд заочно заарештував Еміне Джеппар та оголосив у розшук за статтею про “порушення територіальної цілісності РФ”. Вона заявила, що сприймає це як “визнання ефективності своєї роботи”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter