Двом працівникам ФСБ, які переслідували журналістку Анну Андрієвську у Криму, оголосили заочний вирок

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Соломʼянському районному суді Києва оголосили заочний вирок двом співробітникам ФСБ РФ Дмитру Гармашову та Денису Алуніну, які переслідували журналістку Анну Андрієвську. За це засуджені отримали 13 років позбавлення волі. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила Анна Андрієвська. 

Анна Андрієвська. Фото blackseatv

Гармашов та Алунін, колишні співробітники Служби безпеки України, які перейшли на сторону окупантів. У суді було доведено їхню вину у порушенні недоторканності житла, перешкоджанні журналістській діяльності та державній зраді. 

В червні 2019 року Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Росію виплатити понад один мільйон гривень компенсації Андрієвській. Адже через переслідування силовиків вона була змушена виїхати з Криму на підконтрольну Україні територію. 

Прокуратура АРК за фактом незаконного обшуку співробітниками ФСБ у квітні 2015 року будинку батьків журналістки, відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла).

Відомо, що 13 березня 2015 року співробітники ФСБ обшукали помешкання за місцем реєстрації Анни Андрієвської, яка була авторкою Центру журналістських розслідувань.

ФСБ Росії порушила проти Андієвської кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до посягання на територіальну цілісність РФ). Формальним приводом для порушення справи стала її стаття про волонтерів батальйону “Крим”.

Нагадаємо, що за інформацією правозахисної організації “Крим SOS”, з 2014 року щонайменше 19 кримських журналістів зазнали чи зазнають кримінальних переслідувань, 16 з них – досі перебувають за ґратами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter