Слідчі оголосили підозру у держзраді ексспівробітникам СБУ з Криму, що переслідували журналістку Крим.Реалії Анну Андрієвську

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила підозру двом ексспівробітникам Служби безпеки України, що причетні до незаконного переслідування журналістки Крим.Реалії Анни Андрієвської.

Про це інформує пресслужба відомства у своєму телеграмканалі.

Підозрюваним, серед іншого, закидають порушення ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (держзрада). 

У прокуратурі нагадують про переслідування кримської журналістки Анни Андрієвської. Задля психічного тиску на неї, незаконні “слідчі” проводили низку обшуків за місцем її проживання, батьків та друзів.

“Вони створили умови, за яких вона була вимушена залишити Крим. Пізніше окупаційні правоохоронці “заочно повідомили про підозру” Анні Андрієвській. За цими фактами, окупаційним працівникам ФСБ було повідомлено про підозри за перешкоджання законній діяльності української журналістки (ч. 2 ст. 171 КК України) та порушення недоторканості житла (ч. 2 ст. 162 КК України)”, – пояснили у пресслужбі.

Також зазначається, що з початку тимчасової окупації Криму фігуранти зрадили присязі на вірність українському народові та перейшли на службу до ФСБ Росії.

“Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова”, – мовиться у повідомленні.

Імена та прізвища фігурантів не вказані. Проте представник відомства, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що підозру оголошено Денису Алуніну (Denys Alunin, Denis Alunyn) та Дмитру Грамашову (Dmytro Hramashov, Dmytryi Gramashev).

Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що Анна Андрієвська стала жертвою російських силовиків, які відкрили кримінальну справу за статтею 280.1 КК РФ про “Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Приводом для порушення справи стала її стаття на сайті Центру журналістських розслідувань про батальйон “Крим”.

Раніше Солом’янський районний суд міста Києва зобов’язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації Анні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter