Двох прихильників “русского міра” у Казахстані засудили до п’яти років ув’язнення через розпалювання ворожнечі

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

До п’яти років позбавлення волі засудили жителів Казахстану, які заявляли, що у разі нападу РФ на Казахстан будуть підтримувати росіян. Їх визнали винними у сепаратизмі та розпалюванні ворожнечі. 

Про це повідомляє видання ORDA.

Скриншот з відео

Йдеться про жителів міста Уральськ Дениса Рудних та Христину Кольченко. Приводом для початку розслідування стала розмова пари з відомим блогером, що відбулася у лютому 2023 року в чат-рулетці.

Під час розмови Рудних сказав, що казахстанське місто Уральськ це “споконвічне російське місто”, назвав казахомовних казахів “мамбетами” та заявив, що у разі нападу Росії на Казахстан підтримає росіян.

“Мамбет” це принизливе слово, яким ще з радянських часів росіяни в Казахстані почали називати казахів вихідців з провінції, які приїжджали до міст, розмовляли казахською і не знали російської мови. Воно символізує зневажливе ставлення до місцевої казахської культури.

Через два дні поліція затримала обох мешканців Уральська та зареєструвала проти них кримінальну справу за статтею “розпалювання ворожнечі”, а потім порушила справу за сепаратистські висловлювання.

6 червня Уральський міський суд відправив Рудних за ґрати на 5 років та 2 місяці за звинуваченнями у “розпалюванні ворожнечі” та “сепаратистській діяльності”.

Кольченко отримала 5 років позбавлення волі за статтею про сепаратизм.

Нагадаємо, у 2015 році у Казахстані суд засудив до трьох років позбавлення волі 27-річного місцевого жителя, що воював на Донбасі на боці “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter