Двох іранських журналісток відправили за ґрати, звинувативши в “таємній змові”

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Дві іранські журналістки, яких Тегеранський суд визнав винними в “таємній змові”, проведуть близько місяця у в’язниці в межах трирічного частково умовного терміну. 

Про це повідомляє The Guardian.

Як повідомив їхній адвокат Амір Раісян, Ельнас Мохаммаді та Негін Багері решту терміну відбуватимуть умовно. За вироком суду, у цей час вони відвідуватимуть курси “професійної етики”. Також журналісткам заборонили виїжджати з Ірану.

Ельнас Мохаммаді затримували ще в лютому й тиждень тримали у відомій тегеранській в’язниці “Евін”. Причину затримання іранські правоохоронці не оголошували. Ельнас – сестра журналістки Елае Мохаммаді, яка перебуває під вартою з вересня минулого року через статтю про похорон Махси Аміні.

За статті про Аміні затримали й журналістку Нілуфар Хамеді. Обох заарештували невдовзі після загибелі дівчини й початку масових протестів.

Нагадаємо, наприкінці травня поточного року Революційний суд в Ірані почав закритий судовий процес над Нілуфар Хамеді. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Загалом за час протестів в Ірані вбили щонайменше 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter