Двох фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір” відправили в ШІЗО за спробу здійснити намаз

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Кримських політв’язнів Айдера Саледінова та Рустема Ісмаїлова перевели в штрафний ізолятор за спробу здійснити намаз (нічну молитву), обов’язковий у день Курбан-Байраму.

Про це у фейсбуці повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов. Фото: Кримська солідарність

Фігуранти першої сімферопольської групи справи “Хізб ут-Тахрір Айдер Саледінов та Рустем Ісмаїлов, засуджені до 11,5 і 13,5 року за причетність до діяльності забороненої в Росії ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, були поміщені в ШІЗО за те, що не спали під час відбою, намагаючись здійснити намаз (молитву)“, – йдеться в повідомленні.

За словами Гузаль Сулейман-заде, дружини засудженого Саледінова, чоловіків відправили в ШІЗО через порушення режиму установи.

За виконання своїх релігійних обов’язків його [Айдера Саледінова] та Рустема Ісмаїлова помістили в ШІЗО! Це утиски, порушення релігійних прав, а також ілюстрація системи прав і свобод у цій державі“, – вважає Гузаль Сулейман-заде.

Намагання пояснити тюремникам, що вони мусульмани й зобов’язані читати нічну молитву в день святкування Курбан-Байраму, нічого не дали, і політв’язнів відправили в карцер.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Рустем Ісмаїлов та Айдер Саледінов за необґрунтованими звинуваченнями в тероризмі були затримані після масових обшуків у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферопольського району.

18 червня 2019 року їм ухвалили обвинувальний вирок і визнали винними в “організації та участі в діяльності терористичної організації“. Теймура Абдуллаєва засудили до 17 років ув’язнення, Узеїра Абдуллаєва – до 13 років, Рустема Ісмаїлова – до 14, Еміля Джемаденова та Айдера Саледінова – до 12 років колонії суворого режиму. Всі вони заперечували провину. Захист подав апеляцію на вирок.

24 грудня 2019 року Верховний суд РФ в апеляції пом’якшив вирок у першій сімферопольській справі “Хізб ут-Тахрір” на пів року кожному обвинуваченому.

Згідно з матеріалами справи, засуджені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до скоєння терористичних дій. Відсутні будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter