ДТЕК: Прямі втрати електростанцій через російські атаки наближаються до 6 мільярдів гривень

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Прямі втрати від пошкодження і руйнування обладнання генерувальних об’єктів ДТЕК, спричинених діями російських військових, наближаються до 6 мільярдів гривень. 

Про це повідомили в компанії. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ДТЕК

Енергетики кажуть, що опалювальний сезон, який минув, був безпрецедентним, адже лише теплоелектростанції ДТЕК росіяни за пів року атакували 29 разів. 

До початку наступного опалювального сезону в компанії сподіваються відремонтувати 28 енергоблоків на теплоелектростанціях, а перший такий ремонт закінчать уже цього місяця. 

Наприкінці минулого року в ДТЕК звітували, що змогли відремонтувати 26 енергоблоків, а витратили на це 2,2 мільярда гривень. 

“З масштабними руйнуваннями входити в наступний опалювальний сезон буде не легше, ніж у поточний. Допомогти в цьому могла б єдина програма відновлення української енергетики, зокрема і теплової генерації, яка б консолідувала міжнародну допомогу, державну підтримку, можливості для кредитування з боку міжнародних фінансових інституцій тощо. Скорішому відновленню об’єктів сприяло б також погашення боргів за роботу генерації на балансуючому ринку. Лише перед нами ці борги складають понад 2,2 млрд грн”, – каже генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв.

В країні нині не лишилося жодної теплової або гідроелектростанції, яку б не обстріляла Росія

На думку членів спеціальної Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженою Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури України можуть бути злочином проти людяності. Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що орієнтовний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення руйнувань, завданих росіянами в Україні, сягає більш ніж трильйона доларів.

Основним джерелом для відновлення стануть конфісковані російські активи. У спеціальному фонді держбюджету вже зібрали перші 17 мільярдів, конфіскованих у російських банків. 

Фотографія обкладинки: ДТЕК

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter