У спеціальному фонді відновлення України вже 17 мільярдів гривень, конфіскованих у російських банків

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У спеціально створеному в державному бюджеті фонді відновлення України вже зберігається 17 мільярдів гривень, конфіскованих у російських банків. 

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Зруйнований внаслідок російського вторгнення населений пункт на Донеччині. Фото: GETTY IMAGES

За словами Шмигаля, до фонду також мають додати 35,5 мільярда гривень від Нацбанку, 1,5 мільярда доларів допомоги від США та ще 1 мільярд євро від ЄС. 

“Загалом наявних і вже обіцяних фінансів на відновлення маємо орієнтовно в сумі 150 мільярдів гривень”, — відзначив очільник уряду.

Урядовці вже виокремили п’ять пріоритетів швидкого відновлення, серед яких направлення “Енергетика”, на яке Сполучені Штати виділили додатково 800 мільйонів доларів. Інші напрямки – відновлення пошкодженого житла, критичної інфраструктури, розмінування та економічне відновлення.

Шмигаль звернувся до голів ОВА, аби ті якнайшвидше підготувати проєкти за всіма напрямками, щоб розпочати відновлення одразу після ухвалення відповідного законодавства.

Нагадаємо, що майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. 

В уряді сподіваються, що конфісковані російські активи стануть основним джерелом для відновлення України.

Щоб зрозуміти, чи можна відправляти такі активи на відновлення України, у ЄС вже створили спеціальну комісію. Річ у тім, що в США конфісковані активи одного з російських олігархів вже спрямували на допомогу Україні, однак, наприклад, у Швейцарії такі дії влада вважає порушенням законів. 

Фотографія обкладинки: Gleb Garanich\Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter