Дружини захисників “Азовсталі” просять Червоний Хрест допомогти їм зв’язатися з рідними в полоні

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Дружини та рідні українських захисників з “Азовсталі” просять у Міжнародного комітету Червоного Хреста допомоги, щоб зв’язатися з полоненими. 

Про це вони заявили на брифінгу. 

Скриншот відео

Невдовзі після вивезення українських військових із заблокованого росіянами комбінату “Азовсталь” у Червоному Хресті розповідали, що реєструють усіх, зокрема поранених, щоб допомагати їм підтримувати зв’язок з рідними. Збирали імена, дати народження та інформацію про найближчих родичів. 

Однак попри це за майже півтора місяця рідні азовців не мають зв’язку з ними й, відповідно, жодної інформації, де і в яких умовах перебувають полонені. 

“Майже три місяці Денис боронив Маріуполь, а разом з ним – весь цивілізований світ з його суспільними договорами та механізмами його утримання. Він виконав своє завдання, тепер ми маємо виконати своє завдання – врятувати його життя та життя його побратимів – захисників Маріуполя та “Азовсталі”… Коли я з ним спілкувалася до виходу з “Азовсталі”, він тоді відповів, що, згідно з Женевською конвенцією, повинен бути регулярний зв’язок з бійцями і в ідеалі це відеозв’язок. Коли російські солдати потрапляють у полон до нас – ми надаємо їм цю можливість. У нас такої можливості наразі немає”, – розповідає дружина командира полку “Азов” Дениса Прокопенка Катерина

Катерина Прокопенко. Скриншот відео

Дружини захисників наголосили, що візити представника Червоного Хреста до полонених двічі на тиждень були однією з умов вивезення з “Азовсталі”. 

“Їм це пообіцяли. На цих умовах вони залишили “Азовсталь”… Ми цього не маємо. Червоний Хрест нікому не передзвонював… Виникає питання: чи справді залучений тут Червоний Хрест і чи справді він стежить за дотриманням Женевської конвенції? Ситуація, яка взагалі сталася із захисниками “Азовсталі”, є нестандартною, ми всі це розуміємо. І ми знаємо, що невирішуваних питань у світі немає. Ми закликаємо Червоний Хрест знайти це нестандартне рішення і врешті-решт потрапити на територію перебування наших бійців”, – каже Прокопенко. 

Окремо рідні захисників “Азовсталі” попросили журналістів українських та світових медіа не забувати про полонених. 

Нагадаємо, що наприкінці червня під час масштабного обміну військовополоненими до України повернулися 144 військові, зокрема 95 оборонців “Азовсталі”, з яких 43 азовці.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter