До військового слідчого відділу Ялти передали звернення про тортури Нарімана Аметова

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Звернення  про тортури з боку співробітників ФСБ кримськотатарського активіста Нарімана Аметова з “Слідчого комітету” передали до незаконного “військового слідчого відділу” в Ялті. 

Про це повідомляє громадянське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на самого Аметова.

Потерпілий Наріман Аметов з дружиною

19 січня кримськотатарський активіст написав в окупаційне “військове слідче управління Слідчого комітету РФ по Чорноморському флоту” заяву про тортури від співробітників ФСБ. 

У правозахисному об’єднанні повідомляють, що “слідчий в особливо важливих справах” А. Вяткін дав відповідь, з якої випливає, що за заявою Аметова відомство провело перевірку. Після цього воно передало звернення до “військового слідчого відділу Слідчого комітету” в Ялті, оскільки незаконне формування “має достатні підстави вважати, що дії, що містять ознаки злочину, скоєно в межах адміністративних кордонів міста Бахчисарая”

Нагадаємо, уранці 17 грудня у Старому Криму російські силовики обшукали будинок кримського татарина Нарімана Аметова. Під час обшуку його відвезли у невідомому напрямку.

За словами дружини Нарімана Ельмаз Аметової, під час обшуку російські силовики стверджували, що нібито її чоловік “причетний до вибуху в Перевальному”. Підтвердження цієї інформації у адвокатів немає. 

Після того як чоловіка звільнили, він детально розповів про затримання та тортури. Співробітники ФСБ заявили чоловікові, що у нього немає прав, і катували електричним струмом у відповідь на його прохання про адвоката. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) через інформацію про застосування тортур до жителя анексованого півострова.

За увесь 2021 рік Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винні у цьому злочині не встановлені та не притягнуті до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Загалом, станом на 2021 рік Російська Федерація ув’язнила 17 людей у “справах українських диверсантів та шпигунів”, одна людина перебуває під домашнім арештом. 2021 року окупаційні “суди” ухвалили три вироки – Галині Довгополій, Костянтину Ширінгу та Івану Яцкіну. Їм призначили покарання – позбавлення волі від 11 до 12 років. 

Напередодні російський адвокат Микола Полозов повідомив, що у справі Нарімана Джелялова слідчі ФСБ планують розробляти кримськотатарське підпілля, яке нібито в інтересах української розвідки збирається чинити деструктивні дії на території півострова. 

Минулого року Росія не звільнила жодного бранця Кремля в межах взаємного обміну утримуваних осіб або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter