Правозахисники прогнозують нові затримання кримських активістів у “справі Нарімана Джеляла”

Дата: 31 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У справі Нарімана Джелялова слідчі ФСБ планують розробляти кримськотатарське підпілля, яке нібито в інтересах української розвідки збирається чинити деструктивні дії на території півострова. 

Про це під час онлайн-обговорення розповів адвокат політв’язня Микола Полозов, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Микола Полозов

У громадському об’єднанні “Кримська солідарність” під час обговорення зазначили, що в цій справі міститься графа “невстановлені особи”, які нібито причетні до злочину. Активісти об’єднання побоюються нових затримань кримських татар. 

Микола Полозов повідомив, що переслідування Нарімана Джелялова та братів Асана та Азіза Ахтемових – кейс із однієї спільної справи про організацію диверсії, яку окупаційні силовики продовжують розслідувати в Криму.

“За версією слідчих, деякі особи на материковій частині України, які нібито мають стосунок до управління розвідки генерального штабу, планували й планують вести якусь деструктивну диверсійну діяльність у Криму. Деякі імена вже озвучувалися публічно з боку співробітників ФСБ, але, звісно, ​​віри їм жодної немає. Незважаючи на те що справа щодо Нарімана, Асана та Азіза вже завершена, слідчі дії та оперативні заходи в основній справі продовжуються”, – сказав захисник.

Він також додав, що в межах основної справи на півострові були три випадки, коли окупаційні силовики викрадали громадян України та вдавалися до психологічного тиску і тортур. Два з них публічні, а в третьому потерпілий не став публічно говорити про тиск, який до нього застосовувався.

Захисник зустрівся з ним, і з тих питань, які йому ставили силовики, Полозову стало зрозуміло, що співробітники ФСБ у межах великої справи планують розробляти так зване кримськотатарське підпілля, яке нібито на користь української розвідки збирається проводити якісь деструктивні дії на території півострова.

Полозов відзначив також засідання розширеної колегії співробітників силових відомств у Севастополі минулого року, під час якої секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив про те, що, за наявною в російської влади інформацією, українська влада створює якісь табори диверсантів на адмінмежі Херсонщини й Криму та збирається засилати диверсантів із завданнями на територію Криму задля дестабілізації.

“Ми чудово розуміємо: якщо така заява лунає з уст одного з топпосадовців Росії, цілком очевидно, що всі підпорядковані службовці виконуватимуть найвищі накази навіть у тих випадках, коли немає жодної фактури. Практично ці справи фальшуються”, – сказав адвокат і припустив нові викрадення та затримання громадян України в межах цієї кримінальної справи.

Він вважає, що робота силовиків у цьому напрямі є для них привабливою через бонуси у вигляді підвищення звань, премій, а також втілює політику Росії щодо заміщення корінного населення.

“Тут єдиний спосіб боротьби, звичайно ж, максимальна публічність, максимальний розголос кожного такого випадку, і звичайно ж, єдність у протистоянні незаконним діям тих людей, які вважають, що вони господарі життя інших людей”, – прокоментував Полозов. 

Нагадаємо, у 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Загалом станом на 2021 рік Російська Федерація ув’язнила 17 людей у “справах українських диверсантів та шпигунів”, одна людина перебуває під домашнім арештом. 2021 року окупаційні “суди” ухвалили три вироки – Галині Довгополій, Костянтину Ширінгу та Івану Яцкіну. Їм призначили покарання – позбавлення волі від 11 до 12 років. 

Минулого року Росія не звільнила жодного бранця Кремля в межах взаємного обміну утримуваних осіб або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter