До Великої Британії пускатимуть українських підлітків, які їдуть без супроводу

Дата: 22 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Великої Британії змінив правила в’їзду до країни для підлітків з України. Відтепер для цього їм не потрібно знаходитись у супроводі батьків чи опікунів.

Про це повідомляє BBC.

17-річна Валя з Херсона, яка декілька місяців чекала під бомбардуваннями, поки їй дали візу до Великобританії. Фото: BBC 

Нині до Великобританії не можуть в’їхати особи віком до 18 років без батьків або законних опікунів. Виключення становлять лише ті діти або підлітки, які їдуть до країни, щоб возз’єднатися зі своїми батьками чи опікунами.

Через це обмеження деякі українські підлітки, які подали заявку у рамках програми “Дім для України”, опинились у невизначеному стані. Видання The Guardian розповідало про понад 500 дітей, які втекли від війни без батьків й не могли потрапити до Великобританії. Серед заявників, наприклад, опинилась 17-річна Валя з Херсона. Дівчині довелось поїхати від батьків та декілька місяців чекати під бомбардуваннями, поки їй дали візу. 

Програма “Дім для України” дозволяє біженцям приїхати до Великої Британії, якщо ті знайдуть родину-спонсора, що може прихистити їх щонайменше на шість місяців

Згідно з правилами, з міркувань безпеки британські спонсори мають бути або родичами, або добре знайомі батькам українських підлітків. У виняткових випадках підліткам дозволять оселитися у незнайомій родині, з якою уклали первісний договір, але для цього знадобляться додаткові перевірки та схвалення від уряду та місцевої влади.

Нині Великобританія видала понад 80 тисяч віз за програмою “Дім для України”, з яких 52 тисячі українці використали для в’їзду в країну. 

Нагадаємо, що за даними ООН, від початку повномасштабної війни з України виїхали понад 6,5 мільйона біженців. Цього року у світі кількість людей, вимушених залишити свої домівки внаслідок конфліктів, насильства, порушень прав людини та переслідувань, вперше за історію спостережень перевищила рубіж у 100 мільйонів осіб.

Фотографія обкладинки: Viktor Hanacek

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter