До понад 20 років колонії за замах на колаборанта Булюка засудили українців Юрія Доманчука та Віталія Скакуна

Дата: 09 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Ростові Південний окружний військовий суд відправив на понад 20 років за ґрати українців Юрія Доманчука та Віталія Скакуна. Чоловіків судили за “замах” на заступника губернатора-колаборанта Херсонської області Віталія Булюка. Вони відбуватимуть покарання у колонії суворого режиму. Російський прокурор вимагав засудити українців до довічного ув’язнення.

Про це повідомляє видання Human Rights in Ukraine.

6 липня у Ростові Південний окружний військовий суд засудив Юрія Доманчука до 23 років, а Віталія Скакуна до 24 років за напад на Віталія Булюка в окупованому Скадовську. Останнього росіяни призначили “заступником губернатора” окупованої частини Херсонської області.

У новині мовиться, що “суд” заслухав письмові “свідчення” від співмешканки Доманчука. Вона стверджувала, що Доманчук та Скакун планували здійснити замах, а керував їхніми діями майор Служби безпеки України Павло Савицький. Доманчук нібито передавав Савицькому інформацію про пересування російських військових у Херсонській області.  Також “суд” заслухав результати “допитів” обох чоловіків, в яких вони нібито підтвердили, що Савицький координував їхню діяльність, а також організував постачання вибухівки та зброї. Усі “зізнання”, які були отримані під час допиту ФСБ обох чоловіків, були зачитані під час судового засідання.

Це може свідчити про те, що чоловіки не бажали повторювати “зізнання”, отримані під тортурами під час перебування у вʼязниці, де у них не було зв’язку з зовнішнім світом. Нам доведеться дочекатися звільнення Юрія та Віталія, щоб дізнатися, чи були вони насправді українськими партизанами, які боролися з окупантами та місцевими колаборантами, чи росіяни просто зробили з них цапів-відбувайлів. У будь-якому випадку немає жодних підстав вважати, що вони отримали справедливий судовий розгляд у Південному окружному військовому суді”, – йдеться у новині.

Доманчука та Скакуна незаконно звинувачують за трьома статтями КК РФ: “терористичний акт” (стаття 205 §§ 3 і 5), а також володіння вогнепальною зброєю та вибуховими речовинами (статті 222 § 4 і 222.1 § 4).

Показовим є те, що головуючий “суддя” у цій справі Роман Пліско вже неодноразово виносив подібні вироки кільком кримськотатарським політв’язням.

12 грудня 2022 року на Булюка, який перебуває в розшуку за держзраду, було скоєно напад. Під час вибуху автомобіля біля його місця проживання він отримав поранення середньої тяжкості, а його водій загинув (це був чоловік колаборантки Людмили Козлової). Самого Булюка доправили до лікарні в окупованому Сімферополі.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну було вбито щонайменше 18 колаборантів. РФ постійно звинувачує у таких нападах СБУ та “вибиває” під час катувань зізнання у затриманих щодо нібито корисливих мотивів партизанської діяльності. 

У нещодавньому інтерв’ю Євген Балицький, якого росіяни називають “губернатором” окупованої частини Запорізької області, визнав, що колаборанти навчилися “скрупульозно” оглядати їхні автомобілі, в тому числі днище, та регулярно дають вказівки, як поводитися і де купувати продукти, щоб не отруїтися.

Нагадаємо, двох мешканців Запорізької області – Віталія Расторгуєва та Кривцова – росіяни утримують у Сімферопольському СІЗО №2. Обом інкримінують підготовку замаху на самопроголошеного мера Бердянська Олександра Сауленка. Расторгуєва росіяни затримали у Бердянську ще влітку 2022 року. Протягом тривалого часу про нього не було жодної звістки. Згодом з’явилась інформація про те, що чоловіка перевезли до Сімферополя, а звідти згідно з рішенням “Київського районного суду” його відправили до СІЗО. Кримська правозахисна група пише, що Віталій нібито погодився на співпрацю з громадським рухом “Опір”, організацією, створеною співробітником СБУ Євгеном Астаховим. Саме вона готувала людей до низки диверсійних заходів на території окупованого Запоріжжя.  

Раніше ZMINA повідомляла, що фермера та підприємця Євгена Гуменюка із міста Токмак, що в Запорізькій області, російські військові викрали 26 березня 2022 року. Спочатку його відвезли до Мелітополя. Звідти відправили до Оленівки, а згодом – до Курська. Його й досі утримують у курському СІЗО та не допускають до нього адвоката. Водночас наглядачі в’язниці називають усіх полонених цивільних “обмінним фондом”.

Також окупанти 16 травня 2023 року викрали священника УПЦ МП Костянтина Максимова, який служив у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в окупованому Токмаку. Наразі його місце перебування невідоме.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter