До 15 років увʼязнення засудили бойовика “ДНР”, який грабував будинки в Каховці

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали доказову базу на ще одного “деенерівця”, який воював на боці Росії та вчиняв злочини проти жителів Херсонщини. Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, у 2022 році разом з російськими військами бойовик брав активну участь у захопленні Каховки та грабував місцеві помешкання. Під час розбійних нападів той застосовував зброю і погрожував вбивством у разі спротиву.

Тоді окупанти забирали з помешкань громадян усе – від побутової техніки до грошей та інших цінних речей.

“Деенерівець” потрапив у полон українських захисників у грудні минулого року під час бою на Херсонському напрямку.

Зʼясувалося, що він мешканець Донецька, який на початку повномасштабного вторгнення за власним бажанням вступив до лав 9 полку морської піхоти 1 армійського корпусу РФ.

Перебуваючи на посаді старшого стрільця ворожого підрозділу, він обстрілював позиції Сил оборони на східному фронті. Згодом його перекинули на тимчасово окуповану частину Херсонщини.

Зрештою суд призначив чоловікові 15 років в’язниці, визнавши його винним за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань).

Раніше ZMINA писала, що до 12 років позбавлення волі загрожує російському військовому, командиру бойової машини – навіднику-оператору, якому закидають порушення законів та звичаїв війни. 29-річного росіянина з міста Кострома підозрюють у пограбуванні мешканця села Мощун на Київщині. 

Судитимуть росіянина заочно. Його вже оголосили в розшук. 

Нагадаємо, що розграбування – один із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні. Деяких вдається викрити, як-от шістьох російських солдатів, які грабували жителів Богданівки на Київщині. З будинків виносили навіть електричні зубні щітки.

Інколи викрадені росіянами речі вдається повернути власникам. Так, наприклад, відбулося з телефоном 10-річної Іванки, який у неї вкрали на блокпості, коли вона з батьками намагалася покинути Тростянець.  У полон до українських військових потрапив крадій, який, як виявилось, поцупив у дівчинки ще й повербанк, обклеєний стразами, та намагався переконати, що ці речі його. 

Читайте також: Воєнні злочинці в Україні: скількох росіян та за що засудили за рік повномасштабного вторгнення

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter