Російські військові систематично вчиняють в Україні сім типів воєнних злочинів

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення в Україну військові Російської Федерації систематично вчиняють сім типів воєнних злочинів.

Про це йдеться в дайджесті порушень, підготовленому ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”.

Так, правозахисники фіксують сотні порушень, які згідно з міжнародним правом є воєнними злочинами. До них окупанти вдаються в Харкові, Маріуполі, Чернігові, Гостомелі, Ворзелі, Сєвєродонецьку, Рубіжному тощо.

Найчастіше це: 

  • Порушення принципу розрізнення та напади невибіркового характеру. З 14 березня задокументовано щонайменше 15 таких випадків. Це обстріл евакуаційної колони, що слідувала з Гостомеля, артилерійський удар по автоколоні з цивільним населенням, що прямувала за визначеним гуманітарним коридором з Маріуполя до Запоріжжя, вбивство фотокореспондента Fox News П’єра Закжевського, разом з яким загинула українка Олександра Кувшинова, що супроводжувала знімальну групу, та інші.
  • Напади на об’єкти, що перебувають під особливим захистом. Таких за останні тижні зафіксовано три. Це, наприклад, обстріл території ПАТ “Сумихімпром” та пошкодження резервуару з аміаком. 
  • Знищення та захоплення майна, розграбування. Майже зі всіх окупованих населених пунктів продовжують надходити численні повідомлення про знищення, захоплення та/або розграбування майна, що належить фізичним та юридичним особам, державі та територіальним громадам. Так, 14 березня з’явилася інформація про розграбування росіянами історико-культурного музею-заповідника “Садиба Попова” у Василівському районі Запорізької області. А 21 березня з Бердянського торговельного порту зникли п’ять кораблів, завантажених зерном. Зазначається, що їх відігнали в невідомому напрямку російські буксири.
  • Використання голоду як способу ведення війни і обмеження доступу до гуманітарної допомоги. Продовжується блокада російськими військами Маріуполя, в якому можуть перебувати близько 300–400 тис. цивільного населення. Міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати голод серед цивільного населення як метод ведення війни, а також піддавати нападу, знищувати, вивозити чи робити непридатними об’єкти, необхідні для виживання цивільного населення. Однак 14 березня росіяни розбомбили одну з насосних станцій “Чернігівводоканалу”. Відомо про щонайменше чотирьох людей, які загинули під час цього. 
  • Депортація та примусове переміщення цивільного населення окупованої території. 18 березня з’явилося фото списку людей, яких нібито вивезли з військового містечка, розташованого у м. Гостомелі Київської області, на територію Республіки Білорусь. 19 березня Маріупольська міська рада повідомляла, що за останній тиждень кілька тисяч маріупольців було вивезено російськими військовими на територію РФ (з Лівобережного району міста, що контролюють росіяни). 21 березня МЗС України оприлюднило заяву щодо незаконного вивезення 2389 українських дітей з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей на територію Росії. 
  • Сексуальне насильство. Факти зґвалтувань зафіксовані в Київській, Херсонській, Запорізькій областях. 
  • Примусові зникнення та свавільне позбавлення волі.  

Свої напрацювання правозахисники передадуть до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), Офісу Генпрокурора (Україна), міжнародним комісіям із розслідування, мандат яких передбачатиме збирання, документування та підготовку для судових розглядів усіх порушень прав людини, воєнних та інших злочинів, а також іншим міжнародним організаціям. 

Фотографія обкладинки: aa.com.tr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter