Росіянин на Сумщині вкрав у 10-річної Іванки телефон на блокпосту: окупанта полонили, а телефон повернули власниці

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Сумщині в полоненого російського військового знайшли мобільний телефон та павербанк, які він вкрав у дівчинки на блокпосту. Завдяки записам у телефонній книжці власницю техніки вдалося розшукати та повернути їй викрадене. 

Про історію розповіли в Генштабі ЗСУ.

Десятирічна Іванка. Фото: фейсбук-сторінка Генштабу ЗСУ

15 березня 10-річна Іванка разом з батьками виїхала з Тростянця, на той час окупованого російською армією. Коли родина стояла в евакуаційній колонні, до їхньої машини підійшли окупанти та почали вимагати віддати всі телефони. 

“Я відповіла, що в нас вони всі розряджені. До цього ми повидаляли всі месенджери, щоб не надавати ворогу будь-яку інформацію. Коли виїжджали з міста, на блокпосту російські військові ходили з картонною коробкою та відбирали телефони в усіх, хто їхав, погрожуючи розстрілом. Вони кричали та залякували нас. Казали, нібито ми їх знімаємо”, – пригадує мама Іванки Олена

Невдовзі, коли розвідувальний підрозділ 93 бригади “Холодний Яр” проводив операцію на східному напрямку, у полон до військових потрапив росіянин, який поцупив телефон Іванки. Разом з мобільним він вкрав ще й павербанк, обклеєний стразами, та спочатку намагався переконати, що ці речі його. 

У телефон росіянин встиг вставити російську сім-картку та навіть зробити декілька дзвінків додому, однак у телефонній книжці збереглися номери, підписані “Татуся” та “Мамуля”. Коли військові зателефонували, то дізналися, де шукати Іванку.

“Я була така схвильована, що з початку не повірила, думала, що це якісь жарти. Іванка дуже плакала через те, що забрали телефон. І хоча мій чоловік сказав хлопцям залишити телефон собі, вони все одно відправили його нам поштою”, – розповіла мама дівчинки.   

Нагадаємо, що пограбування та мародерства – це один із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter