Дмитро Лубінець розкритикував розпуск місії ООН щодо теракту в Оленівці

Дата: 08 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розкритикував Організацію Об’єднаних Націй після рішення Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша розпустити місію зі встановлення фактів обстрілу колонії в окупованій Оленівці.

Про це український Омбудсман говорив в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Фото: “Телеграф”

Дмитро Лубінець заявив, що ООН навіть не засудила РФ, яка зробила все, щоб не допустити в окуповану Оленівку міжнародну місію щодо розслідування інциденту, який стався у ніч проти 29 липня, коли загинули понад 50 захисників України.

Він додав, що від початку багато не очікував від цієї місії, оскільки до її складу обрали трьох симпатиків РФ. Він також очікував, що Росія не надасть гарантій безпеки місії.

Уповноважений зазначив, що після того, як міжнародна місія була створена, представники української влади надсилали офіційні запити до ООН щодо її діяльності. За словами Омбудсмана, він був готовий поїхати на зустріч із доказами про те, що відбулося в Оленівці, представити їх, щоб запустилася хоч якась робота.

Україна публічно казала, що ми готові сприяти, створити всі умови, будь ласка, приїжджайте. Але пʼять місяців минуло — і нічого. Через речника Генсека ООН ми дізналися про те, що він вирішив розпустити цю місію. Але якщо вона вже була створена, то принаймні хоч якусь роботу зробіть. І якщо ви не отримали гарантій безпеки, то публічно скажіть, що РФ вас не допустила, що ви її засуджуєте“, — сказав Лубінець.

Наразі РФ продовжує утримувати у виправній колонії у селищі Оленівка на Донеччині українських військовополонених.

Нагадаємо, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розформував місію щодо встановлення фактів теракту в Оленівці, під час якого загинули українські військовослужбовці. Місію розформували через те, що ООН не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

Раніше ZMINA повідомляла, що 29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Через 25 днів після трагедії в Оленівці ООН створила групу з розслідування теракту. Однак місія ООН так і не отримала доступу до місць утримання Росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter