Для ЗСУ планують розробити нове меню з урахуванням релігійних та етнічних потреб військових

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Для української армії розробляють 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових. 

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Фото: Мілітарний

“Ми зберігаємо харчування за каталогом, але в майбутньому закуповуватимемо його за категоріями, тобто окремо молочні продукти, окремо м’ясо. Це дозволить першочергово працювати з виробниками напряму, без посередників, – це наша мета. По-друге, це якість. В агенції планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб”, – зазначив він.

За словами Кліменкова, у питанні впровадження якісного харчування Україна запозичує досвід у країн НАТО. Приміром, у США до розроблення меню залучають спеціалізовані інститути, які мають технологічну та наукову базу.

Планується також розробити раціони для українських військових за етнічними та релігійними вподобаннями. 

У міністерстві планують прибрати із ціни на продукти вартість логістичних послуг. 

“Один комплект харчування коштує 125 грн, але сюди входить ще й ціна за транспортування, відповідно вартість харчів іще нижча, а це впливає, звісно, на якість. У майбутньому, щоб її підвищити, ми відділимо логістику. Тоді ми побачимо, скільки саме Міноборони платить за товар. Так ми не лише покращимо якість, а й вийдемо на реальну вартість товару”, – пояснив Кліменков.

Розробленням меню опікуватимуться фахові організації.

“Ми розуміємо, що це комплексне питання. Ми вже змінили підходи в закупівлі, щоб працювати напряму з виробниками. Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати й польові кухні. Тобто у військових частинах, безпосередньо в зоні бойових дій має бути фахова людна, яка б забезпечила дотримання умов приготування, зберігання їжі. Ми працюємо над усіма цими питаннями. Зміни будуть. Ми зробимо все, щоб наші бійці харчувалися лише найкращим”, – підсумував заступник міністра оборони.

Нагадаємо, Державний оператор тилу, що візьме на себе весь функціонал потреб ЗСУ, працюватиме над тим, щоб у військових, які потребують особливого харчування через релігійні погляди, з’явилася халяльна і кошерна їжа. Оператор тилу закуповуватиме халяльну та кошерну їжу, навіть якщо цього потребуватиме всього кілька сотень людей у війську. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter