“Державний оператор тилу” закуповуватиме для українських військових халяльну та кошерну їжу

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

“Державний оператор тилу”, що візьме на себе весь функціонал потреб ЗСУ, працюватиме над тим, щоб у військових, які потребують особливого харчування через релігійні погляди, з’явилась халяльна і кошерна їжа. 

Про це розповів керівник агенції Арсен Жумаділов в інтерв’ю “Українській правді”. 

Арсен Жумаділов. Фото: uabl.org

Розповідаючи про закупівлю халяльної та кошерної їжі, Жумаділов розповів про свій досвід харчування під час служби. 

“Коли я служив, мене не запитали, чи є якісь особливі потреби. Тому гадаю, що агрегованих даних про те, скільки потрібно халяльної, кошерної та вегетаріанської їжі, напевно, немає. Але ми маємо говорити не про кількість, а про підхід, про те, що ми поважаємо всіх військовослужбовців: якщо людина мобілізувалася, ми, як держава, маємо зробити все залежне від нас, щоб забезпечити її потреби”, – наголосив він. 

Окремо Жумаділов додав, що оператор тилу займатиметься закупівлею халяльної та кошерної їжі, навіть якщо цього потребуватиме усього кілька сотень людей у війську. 

“В останні кілька місяців відбувався пілот у межах однієї військової частини, щоб протестувати певні ідеї. Наприклад, коли є розробка меню з боку професійних дієтологів і нутріціологів. Це показало себе як більш ефективна практика, тому що начпроди у військових частинах – це люди, які непогано дають раду цифрам, але не завжди дійсно розуміють, чому вони замовляють саме той, а не інший продукт. Тому ми так само будемо рухатися в цей бік, коли буде встановлено централізовано кілька або кільканадцять варіантів меню, зокрема для тих людей, в яких є ті чи інші специфічні потреби”, – зауважив посадовець. 

Цього року в Україні започаткували на офіційному рівні нову традицію – проведення іфтару під час священного для мусульман місяця Рамадан. Першу таку вечерю провели, зокрема, з українськими воїнами-мусульманами. 

Нагадаємо, що “Державний оператор тилу” запрацює вже з грудня поточного року. Роботу агенції запустили, між іншим, щоб подолати корупцію. 

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter