В Україні офіційно запровадять традицію іфтару – Зеленський

Дата: 08 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Володимир Зеленський оголосив про започаткування в Україні нової традиції – проведення на офіційному рівні Іфтару під час священного для мусульман місяця Рамадан.  

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Джерело: president.gov.ua

7 квітня Володимир Зеленський розділив Іфтар – вечерю, яка проводиться після молитви під час священного для мусульман місяця Рамадан, з українськими воїнами-мусульманами, представниками Меджлісу кримськотатарського народу й дипломатами країн мусульманського світу.

Захід відбувся на території Кримськотатарського культурного центру Birlik у Київській області.

Сьогодні ми започатковуємо таку традицію для України – іфтар – саме на офіційному рівні. Разом із нашими воїнами, з нашими героями, з присутніми воїнами-мусульманами, разом з Меджлісом кримськотатарського народу, разом з представниками всієї мусульманської спільноти України. І цим ми стверджуємо всі, що Україна цінує кожну людину, цінує кожну спільноту. Різноманіття, закріплене повагою, є частиною характеру незалежної України“, – сказав Зеленський.

Глава держави нагадав, що саме з окупації українського Криму, з репресій на півострові проти кримських мусульман почалася спроба Росії “поставити в рабське становище Україну та інші народи цивілізованої Європи“.

У зв’язку з цим він наголосив, що деокупація Криму є “безальтернативною не лише для України, а й для всього світу”.

Президент переконаний, що “ми повернемося в Крим. І тоді у світ повернеться спокій, бо агресор програє. Все інше може тільки розпалити жагу Росії воювати“.

За словами постійної представниці президента в АРК Таміли Ташевої, це не лише перший Іфтар в України на високому державному рівні і з ініціативи президента, а ще й потужний меседж для всього світу – про нашу єдність та вияв поваги до Ісламу, до багатонаціональної, багатоконфесійної природи нашої держави, її різноманіття, яке може бути збережене тільки в умовах демократії та свободи.

“Для мене, як для кримської татарки та мусульманки, це особливий, водночас звичний та абсолютно новий вечір. Ми бачимо, як на наших очах твориться нова історія Ісламу в Україні. Ми бачимо мусульман, які стоять на передовій у боротьбі за незалежність та свободу своєї Батьківщини. Як жінки, так і чоловіки”, – зазначила Ташева.

Нагадаємо, з нагоди Рамадану – священного місяця для всіх мусульман, Україна запропонувала Росії обміняти за принципом “всіх на всіх” військовополонених, які сповідують іслам. Однак Росія від такої пропозиції відмовилась.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter