Росія не підтримала пропозицію про обмін військовополонених мусульман

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

З нагоди Рамадану — священного місяця для всіх мусульман, Україна запропонувала Росії обміняти за принципом “всіх на всіх” військовополонених, які сповідують іслам. Однак Росія від такої пропозиції відмовилась.

Про це розповіла радниця з комунікацій керівника Офісу президента України Дарія Зарівна в інтервʼю “Голосу Америки”.

Ілюстративне зображення. Фото: Духовне управління мусульман України

“Ми вийшли з пропозицією обміняти мусульман “всіх на всіх” з обох сторін на знак поваги до їхніх культури і традицій. На жаль, російська сторона сприйняла цю ідею без особливого ентузіазму”, — зазначила радниця.

За словами Зарівної, ця пропозиція — одне з багатьох креативних рішень, до яких вдається українська переговорна сторона, щоб обміняти полонених.

“Нашу переговорну групу характеризує проактивна позиція і постійні пошуки різних кутів, під якими ми заходимо. Це непростий процес, який потрібно продовжувати, постійно шукаючи нові способи витягнути більше наших”, — додала вона.

Раніше ZMINA писала, що після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну частина мусульман залишили свої домівки та країну, але багато хто потерпає на тимчасово окупованих територіях. Мусульманські громади на Сході України та в Криму стикаються зі складнощами у забезпеченні своєї безпеки та захисту від насильства. Російські війська та місцеві сепаратисти часто вчиняють напади на мусульманські громади та місцевих імамів, зокрема, звинувачуючи їх у підтримці української влади.

Нагадаємо, що 3 квітня Україна повернула ще 12 своїх громадян з російського полону – десятьох військових і двох цивільних. Серед них п’ятеро важкопоранених. Десять військових належать до солдатського та сержантського складу. Їх узяли в полон під час боїв поблизу Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки на Донеччині, а також біля Кремінної та Червонопопівки на Луганщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter