З російського полону повернули ще 12 українців, з них двоє цивільних

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Україна повернула ще 12 своїх громадян з російського полону – десятьох військових і двох цивільних. Серед них п’ятеро важкопоранених.

Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. 

Десять військових належать до солдатського та сержантського складу. Їх узяли в полон під час боїв поблизу Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки на Донеччині, а також біля Кремінної та Червонопопівки на Луганщині.

Звільнені військові належать до Збройних сил України, зокрема 518 окремого батальйону спеціального призначення, 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95 окремої десантно-штурмової бригади, 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57 окремого стрілецького батальйону.

Двох цивільних окупанти утримували як заручників. Їх захопили в селі Липці Харківської області та Маріуполі Донецької області.

Як наголосили в штабі, 24 березня Україна добровільно та без жодних умов повернула Росії всіх п’ятьох важкопоранених полонених, які були транспортабельними. Це відповідає вимогам міжнародного гуманітарного права. Натомість РФ вирішила відпустити лише п’ятьох важкопоранених українців, а не всіх, як того вимагають підписані Росією міжнародні конвенції.

“Це промовисто демонструє небажання ворога дотримуватися Женевських конвенцій, нічим не виправдану жорстокість стосовно важкопоранених та кричущу відсутність зацікавленості в налагодженні подальших обмінів для особливо вразливих категорій полонених та цивільних заручників”, – зазначається в повідомленні.

Відео: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Від початку повномасштабної війни з полону вдалося звільнити вже 2005 українців. 

Нагадаємо, що 16 лютого додому з російського полону повернули сотню військових та заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, який був у неволі з кінця березня минулого року. Натомість українська сторона віддала Росії священника-колаборанта з УПЦ МП. 

Крім того, 7 березня, у вівторок, відбувся черговий великий обмін полоненими між Україною та Росією. Додому повернулися 126 захисників та чотири захисниці. Це військові зі Збройних сил України, нацгвардійці, прикордонники та працівники Державної спеціальної служби транспорту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter