З російського полону повернули сотню військових та заступника мера Енергодара Івана Самойдюка

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Додому з російського полону повернули сотню військових та заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, який був у неволі з кінця березня минулого року. 

Про це розповіли у Координаційному штабі з питань поводження із військовополоненими.

У Енергодарі, який поки знаходиться під російською окупацією, містяни виходили на протести, аби росіяни відпустили Самойдюка. 

Торік 19 березня його викрали о 8-й ранку по дорозі у село Благовіщенка. Він встиг сказати своєму колезі, що його зупинили на блокпості, але не встиг сказати, на якому саме.

Відтоді жодної інформації про його місцеперебування не було. Разом з Самойдюком зник і його автомобіль. 

“Він не зламався, відмовився співпрацювати з ворогом. Після 333 днів неволі він повертається до рідних та близьких”, – коментують звільнення посадовця у координаційному штабі. 

Щодо сотні військових, яких повернули додому, то у штабі кажуть, що багато з них мають поранення, а більшість звільнених – оборонці Маріуполя. 

Є серед звільнених 46 членів ВМС, 29 прикордонників, 12 нацгвардійців, восьмеро військових ЗСУ та п’ятеро тероборонівців.

“Також є українські оборонці з херсонського та київського напрямків. Серед інших повернулися 63 оборонці Азовсталі, захисники Бучі, Херсона та Лиману. Цього разу всі звільнені — рядовий та сержантський склад”, – кажуть у штабі. 

Нагадаємо, що загалом від початку повномасштабного вторгнення з російського полону повернули понад 1700 українців та українок. 

Донедавна Івана Самойдюка вважали безвісти зниклим. ZMINA розповідала історії ще шістьох українських мерів та селищних голів, яких також викрали росіяни та про стан яких досі нічого не відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter