Росія утискає мусульман на тимчасово окупованих територіях – муфтій

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну частина мусульман залишили свої домівки та країну. Багато хто потерпає на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Про це під час брифінгу в “Укрінформі” розповів муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” шейх Мурат Сулейманов.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, починаючи з 2014 року багато мусульман виїхали за кордон. Особливо ця тенденція помітна у Харкові, Херсоні, Запоріжжі, Дніпрі та в інших прифронтових містах.
 
“Мусульмани за кордоном активно долучаються до волонтерства. Для них дуже важливо, коли ми розповідаємо, як тут, в Україні. Багато з них хочуть повернутися”, – сказав муфтій.
 
Водночас він додав, що частина релігійної громади залишається на ТОТ.

“Багато мусульман на Сході України, в Маріуполі, в Новоолексіївці. Ми чуємо, що їм дуже важко. Ті, хто можуть, шукають для себе можливості виїхати, та є ті, хто терпить і чекає, коли їх звільнить Україна. Відомо, що щодо мусульман на ТОТ, як і до інших громадян, росіяни вчиняють злочини, б’ють, тримають у полоні, погрожують смертю”,  – розповів шейх Мурат Сулейманов.

Він також повідомив, що низка мусульманських організацій організували кампанії збору гуманітарної допомоги та забезпечення харчування для мусульман, які залишили свої домівки через бойові дії.

За його словами, релігійна громада підтримує зв’язок із мусульманами в тимчасово окупованому Криму. 

“У Криму всі розуміють, що 90% кримських татар проти цієї війни. Арешти відбуваються, щоб налякати кримськотатарський народ, щоб вони змінили свою позицію”, – сказав він.

Крім того, мусульманські громади на сході України та в Криму стикаються зі складнощами у забезпеченні своєї безпеки та захисту від насильства. Російські війська та місцеві сепаратисти часто вчиняють напади на мусульманські громади та місцевих імамів, зокрема, звинувачуючи їх у підтримці української влади.
 
Це робиться для залякування мусульман, а особливо кримських татар, для того, щоб вони змінили позицію та йшли воювати пліч-о-пліч із загарбником
 
Також Мурат Сулейманов повідомив, що росіяни б’ють мусульман на ТОТ та погрожують вбивством, якщо вони відмовляться від співпраці з ними. 
 
За словами муфтія, якщо мусульманин підтримує усі звірства Російської Федерації, то постає питання, чи справді він мусульманин. 
 

Я спочатку пояснював таку їхню поведінку пропагандою. Але одна мудра людина мені відповіла, що нехай хоч сто років вона триватиме, але у нас на всіх є один Коран, який нам був наданий понад 1400 років тому. У ньому написано "Не вбивай. Не бери участь з людьми, що роблять тиранію.

Мурат Сулейманов
 
 Багато мусульман на сході України також займаються волонтерською роботою, допомагаючи у відновленні місцевих громад після руйнування та знищення, яке було заподіяно в результаті війни.
 
Як відомо, за оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter