Для жертв домашнього насильства створили мобільний застосунок, щоб вони могли захистити себе

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Для захисту жінок і дітей від домашнього насильства в Україні створили мобільний застосунок WhiteRibbonUA.

Завантажити його можна з AppStore aбо Google Play.

Застосунок розробили за ініціативи спільноти White Ribbon.Ukraine, яка є представництвом міжнародної ініціативи чоловіків на підтримку жінок проти гендерно зумовленого насильства та дискримінації. 

Основною функцією застосунку, як розповіли творці, є прямий зв’язок з поліцією: у спеціальному розділі додатка жертва домашнього насильства зможе визначити власну локацію та місце розташування найближчого до себе центру підтримки, відділку правоохоронців або екстреної служби.

За допомогою функції “Мій щоденник” користувачі зможуть відстежувати, фіксувати та документувати всі факти насильства.

Застосунок також навчатиме розрізняти різні види домашнього насильства. Для цього в ньому доступні:

  • інформація про поширені типи жорсткого поводження і приклади домашнього насильства;
  • конфіденційний тест про стан відносин “Я в небезпеці”;
  • розділ “Керівництво по інтернет-безпеці” для захисту себе і безпечного перебування в цифровому світі (інтернет, соціальні мережі, інше);
  • інформаційні матеріали про різні форми сімейного насильства, види підтримки, поради, як вийти з насильницьких стосунків.
Фото: whiteribbonukraine.org

Розробники передбачили ситуацію, якщо кривдник заволодіє телефоном жертви або переглядає його періодично, а тому застосунок має вигляд календаря для менструального циклу.

“Така додаткова безпекова функція захищає від провокування агресора”, – пояснює послиня доброї волі “Білої стрічки Україна” Тетяна Рамус.

Нагадаємо, що понад 900 домашніх кривдників в Україні минулого року отримали покарання, а кількість повідомлень щодо домашнього насильства зросла загалом на 66%. 

Відповідальність за насильство в сім’ї нещодавно посилили. Тепер потерпілі мають змогу отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, а карати за домашнє насильство почнуть, зокрема, військових. Раніше, якщо вони вчиняли насильство стосовно рідних, щодо них складали адмінпротокол, але передавали справу відповідним військовим формуванням, які вже й вирішували, починати розслідування чи ні. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter