Для військових на Донбасі розробили інструкції на випадок знаходження археологічних пам’яток

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні видали посібник-пам’ятку з охорони культурних цінностей для військовослужбовців ЗСУ. 

Про це повідомили в Українському кризовому медіацентрі. 

Фото: УКМЦ

За твердженнями експертів, територія “дикого степу” Донеччини надзвичайно багата пам’ятками періоду епохи бронзи та раннього заліза, а захищати культурні пам’ятки під час збройного конфлікту зобов’язують закони “Про охорону культурної спадщини”, “Про охорону археологічної спадщини”, підзаконні нормативно-правові акти, насамперед Міноборони, а також Конвенція про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року. Документ зобов’язує всі сторони конфлікту утримуватися від нападів на культурні цінності, використання їх у воєнних цілях, грабування і знищення. 

Авторами посібника з охорони культурних цінностей у двох частинах стали професійні археологи з-поміж учасників бойових дій на Донбасі Олександр Смирнов, Денис Гречко та Олексій Крютченко. Експерти зазначають, що археологічні пам’ятки й війна – це болюча проблема, якою досі ефективно не займаються на рівні держави. 

“Ми знайомі з подібними публікаціями, які створені ЮНЕСКО, структурами ООН, військовими структурами НАТО.  У цих іноземних посібниках основну увагу звертають на юридичний аспект цієї проблеми. Власне, першу частину нашого посібника й присвячено юридичним питанням”, – розповів укладач посібника, голова Луганського підрозділу САУ, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України Сергій Теліженко.

У другій частині посібника автори зібрали рекомендації, що робити на місці бойових дій, якщо під час обладнання захисної споруди чи ще якихось дій виявлено археологічний об’єкт. Наприкінці брошури також навели контактні дані музеїв, що розташовані неподалік зони розмежування.

Методичні матеріали для військових у зоні ООС створено не для того, щоб ускладнити їхню роботу, адже немає нічого ціннішого за людське життя. Але археологічні реалії нерідко втручаються в життя на лінії фронту”, – розповідав у жовтні голова Спілки археологів України Яків Гершкович

Відомо, що за шість років, які минули від початку збройної агресії Росії проти України, українські військові вже робили археологічні знахідки на Донбасі. Так, у 2015 році під час проведення інженерних робіт на передових позиціях бійці 72-ї бригади натрапили на поховання часів Катакомбної культури і Археологічна культура епохи ранньої бронзової доби, що була поширена у 2700–2000 роках до н. е. в Північному Причорномор'ї (Східна і Південна Україна), Подонні й Нижньому Поволжі, Північному Кавказі..

Знахідки військових на Донбасі. Фото: Армія Інфо

“Тоді якраз розпочалося чергове перемир’я. Часу ми дарма не гаяли: розпочали земляні роботи. Один з бійців копав яму для бліндажа і чомусь вів балачку про те, як швидко після смерті людські останки перетворюються на тлін і від людини не лишається й сліду. І саме в цей момент його лопата вдарилася об кістку… як потім виявилося – людську. Уявляєте, яким було здивування від такого збігу?” – розповідав один з військових, які знайшли рештки.

У похованні, як повідомляло видання “Армія Інфо”, окрім решток людини знайшли також пастові бісерини, ікла звірів, бронзову круглу прикрасу, мушлі, привезені із Середземномор’я, що вплітали в коси, та кременеву стрілу. Згодом військові зв’язалися з колегами з Києва, які дійшли висновку, що похованню приблизно 4 тисячі років. 

Фотографія обкладинки: Армія Інфо

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter