Для самотніх жінок таліби запровадили нові обмеження у сфері праці, подорожей і медпослуг – ООН

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

“Талібан” запровадив чергові обмеження для жінок, які не перебувають у шлюбі або не мають чоловіків-опікунів. Обмеження стосуються роботи, подорожей і доступу до медичної допомоги.

Про це йдеться у звіті ООН, пише Associated Press.

Фото: Ebrahim Noroozi / AP

Так, у своєму новому звіті, який охоплює період з жовтня до грудня 2023 року, місія ООН в Афганістані повідомила, що таліби переслідують самотніх жінок. Попри те що в Афганістані немає офіційних законів про чоловічу опіку, таліби заявляють, що жінки не можуть пересуватися або подорожувати на певну відстань без чоловіка, який пов’язаний з нею кровно або шлюбом. 

У жовтні 2023 року трьох медичних працівниць затримали за те, що вони прийшли на роботу без махрама (чоловіка-опікуна). Зрештою жінок відпустили лише після того, як їхні сім’ї підписали письмову гарантію, що вони не повторюватимуть подібного.

Одній з жінок міністерство сприяння доброчесності й запобігання порокам порадило вийти заміж, якщо вона хоче і надалі працювати в медичному закладі. Також у провінції Пактія міністерство заборонило жінкам заходити до медичних установ без чоловіків-опікунів.

У грудні 2023 року співробітники міністерства відвідали автовокзал у провінції Кандагар, щоб переконатися, що жінки не подорожують на значні відстані без чоловіків-опікунів. Водіям автобусів заборонили пускати в салон жінок, які не мають супроводу.

Крім того, жінок також арештовували за купівлю контрацептивів, які таліби офіційно не заборонили.

Головний речник “Талібану” Забіхулла Муджахід заявив, що звіт ООН ґрунтується здебільшого на “непорозуміннях”, і звинуватив місію в ігноруванні або критиці ісламського права.

За словами Муджахіда, в Афганістані треба “повністю впроваджувати всі аспекти шаріату як для чоловіків, так і для жінок”. За його словами, це означає дотримання правил носіння хіджаба, чоловічої опіки й гендерної сегрегації жінок в освіті й працевлаштуванні.

“Якщо Місія ООН з допомоги Афганістану критикує ці випадки або розглядає чіткі ісламські правила як акт проти прав людини, то це є образою вірувань народу”, – сказав він.

Нагадаємо, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

У вересні 2021-го в Афганістані тимчасово зупинили середню освіту для дівчат. А в грудні 2022 року міністерство вищої освіти країни заборонило навчання жінок в університетах.

Таліби також обмежили право жінок подорожувати чи працювати поза межами свого дому та мати доступ до громадських місць.

А в грудні 2022 року “Талібан” наказав усім місцевим та іноземним неурядовим організаціям в Афганістані заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter