Влада “Талібану” заборонила афганським жінкам працювати в неурядових організаціях

Дата: 25 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”, які захопили владу в Афганістані, наказали всім місцевим та іноземним неурядовим організаціям заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу. Таке рішення може вплинути на надання гуманітарної допомоги мешканцям країни.

Про це повідомляють Reuters та Associated Press.

Джерело: Reuters

Міністр економіки Афганістану Карі Діна Мохаммеда Ханіфа надіслав неурядовим організаціям листи з наказом про заборону жінкам-співробітницям приходити на роботу. В листах також  зазначено, що у будь-якої організації, яка не виконує наказ, буде відкликана ліцензія на діяльність в Афганістані.

У Міністерстві заявили, що отримали “серйозні скарги” на те, що жінки-співробітниці, які працюють в неурядових організаціях, не дотримувались ісламського дрес-коду, встановленого талібами.

Раміз Алекперов, заступник спеціального представника ООН в Афганістані та гуманітарний координатор сказав, що хоча ООН не отримала такого наказу, неурядові організації, залучені за контрактом, виконували більшу частину своєї діяльності, і це матиме серйозний вплив на надання гуманітарної допомоги.

Жінки займають центральне місце в гуманітарних операціях у всьому світі. Це рішення може бути руйнівним для афганського народу“, – написав у твіттері Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Як повідомляють гуманітарні агенції, потенційна загроза програмам допомоги, до яких мають доступ мільйони афганців, може виникнути під час найхолоднішої пори року в країні, коли більша частина населення покладається на гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, 20 грудня 2022 року таліби заборонили жінкам навчатися в університетах Афганістану. Вони заявили, що жінки не носили відповідного ісламського одягу в університеті, “одягалися так, ніби збиралися на весілля” і спілкувалися зі своїми колегами-чоловіками. Наступного ж дня охорона не пропустила жінок у навчальні заклади.

Одразу після цього рішення жінки вийшли на акції протесту. У столиці країни, місті Кабул, вже арештували пʼятьох жінок і трьох журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter