Влада “Талібану” заборонила жінкам навчатися в університетах Афганістану

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Міністерстві вищої освіти Афганістану повідомили, що відтепер жінкам доступ до університетів країни буде заборонений до подальшого рішення талібів.

Про це пише BBC та Al Jazeera.

Джерело: REUTERS

Міністерство вищої освіти країни повідомило про це навчальні заклади спеціальним листом.

Ви всі проінформовані негайно виконати згаданий наказ про зупинення навчання жінок до подальшого повідомлення”, – йдеться в документі, надісланому всім державним і приватним університетам за підписом міністра вищої освіти Неди Мохаммад Надім.

Представники Сполучених Штатів і Британії вже засудили цю заборону під час засідання Радбезу ООН у Нью-Йорку.

Талібан” не може розраховувати на те, що він стане законним членом міжнародної спільноти, доки не поважатиме права всіх афганців, особливо права людини та основні свободи жінок і дівчат”, сказав заступник постійного представника США в ООН Роберт Вуд.

У Вашингтоні речник Державного департаменту Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати шукатимуть, що ще вони можуть зробити, щоб притягнути угруповання “Талібан” до відповідальності.

Повідомляється, що ще три місяці тому тисячі дівчат і жінок складали вступні іспити до університетів по всьому Афганістану. Водночас їм уже тоді заборонялося вступати на спеціальності, повʼязані з ветеринарією, інженерією, економікою та сільським господарством. Крім того, жінкам суворо заборонили отримувати професію у сфері журналістики.

Прийшовши до влади в Афганістані, таліби обіцяли дотримувати права жінок. Таліби назвали жінок “головними жертвами кризи” й запросили їх до свого уряду та гарантували їхню безпеку.

У лютому 2022 року “Талібан” уперше з моменту захоплення влади в країні допустив жінок до навчання в університетах.

Однак згодом влада “Талібану” почала повертати заборони для жінок, наприклад у травні 2022 року їм фактично заборонили виходити на вулицю без бурки – спеціальної завіси для обличчя. 

Невдовзі від жінок, що обіймають державні посади, почали вимагати, щоб вони знайшли родича чоловічої статі, який зможе замінити їх на робочому місці.

У листопаді  афганським жінкам заборонили відвідувати парки та атракціони в Кабулі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter