В Афганістані жінкам дозволили навчатися в університетах

Дата: 02 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

В Афганістані таліби вперше з моменту захоплення влади в країні в серпні минулого року допустили жінок до навчання в університетах.

Про це повідомляє Reuters.

Жінки в Кабулі. Джерело: REUTERS / Ali Khara

Адміністрація Талібану офіційно не оголосила про свій план щодо студенток університетів, але посадовці з освіти повідомили про це Reuters. Вони наголосили, що студентки навчаються в різних групах з чоловіками. 

Посадовець із питань освіти уряду Афганістану на умовах анонімності сказав журналістам, що університетам надали різні варіанти ізоляції студенток, включно з окремими класами та розведеним робочим часом, щоб розділити гендери.

Рівний доступ для чоловіків та жінок до освіти був однією з головних вимог міжнародної спільноти на перемовинах з “Талібаном”. Саме за цієї умови наголошувалося на можливості відновлення фінансової допомоги.

У місії ООН в Афганістані привітали таке рішення Талібану.

“ООН вітає оголошення, що державні університети відкриються для студентів – як чоловіків, так і жінок. Це важливо, щоб кожна молода людина мала рівний доступ до освіти”, – йдеться в заяві місії.

Під час попереднього режиму “Талібану”, який тривав з 1996 до 2001 року, афганським жінкам заборонили навчатися в школах та вишах.

Нагадаємо, влада “Талібану” в афганській провінції Ґазні заборонила лікарям надавати допомогу жінкам, якщо їх на приймання не супроводжують чоловіки.

Раніше жінки могли приходити до лікарень у супроводі родичок. Проте комісія талібів ухвалила, що це “незаконно та аморально”, якщо жінка звертається до лікарні без відома чоловіка. Від лікарів зажадали не надавати допомоги таким пацієнткам та не пускати їх до лікарень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter