У Афганістані таліби заборонили жінкам виходити на вулицю з відкритим обличчям

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Афганістані представники нинішньої влади, ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”, фактично заборонили жінкам виходити на вулицю без бурки — спеціальної завіси для обличчя.  

Про це повідомляє BBC News.

Джерело: pixabay.com

Указ ухвалений Міністерством талібів з питань запобігання пороків і заохочення доброчесності. Це правило в країні ввели вперше за останні 10 років.

Попри те, що таліби описали указ як “пораду”, проте виклали конкретний перелік покарань для тих, хто не дотримуватиметься його.

Якщо жінка вперше порушить вимоги, її родині надійде офіційне попередження.

Якщо вона зробить це вдруге, її чоловіка або опікуна (батька, брата тощо) викличуть “на розмову” в міністерство.

У разі третього порушення чоловіка-опікуна викличуть до суду: його можуть ув’язнити на строк до трьох днів.

Багато жінок в Афганістані вже й так носять бурку, але деякі, особливо в міських районах, просто покривають голову, щоб не було видно волосся.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення військ США та НАТО в серпні 2021 року. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня представники “Талібану” створили тимчасовий уряд в країні, яким керує один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня того ж року країну оголосили ісламським еміратом.

Відтоді в країні поновили жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів. Саме тоді вони вперше запровадили обов’язкове носіння бурки для жінок. 

Унаслідок зміни влади тисячі місцевих жителів були вимушені виїхати з країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter