Для російських військовополонених в Україні відкриють ще один табір, бо бракує місця в старому

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Україні для утримання військовополонених відкриють ще один табір “Захід-2”. 

Про це розповіли в проєкті “Хочу жити”. 

Умови у таборі “Захід-1”

У повідомленні посадовці не зазначають, де саме розташовуватиметься табір, додаючи лише, що це місце в глибокому тилу, як цього вимагають Женевські конвенції. Втім, у відкритих джерелах є дані, що установу облаштують на Вінниччині, а витратити на це мають понад 3 мільйони гривень. 

Причиною відкриття нового табору є збільшення кількості військовополонених, яке, своєю чергою, спричинило блокування обмінів з російської сторони. Також на кількість військовополонених впливають низька мотивація росіян та ситуація на фронті. 

Новий табір, як і відкритий ще на початку повномасштабного вторгнення, відповідатиме всім вимогам Женевських конвенцій, а це – медична допомога, харчування, зв’язок з рідними та постійний доступ представників Червоного Хреста. Доступ до табору “Захід-1” мали навіть російські журналісти.  

“На відміну від РФ, Україна дотримується міжнародних гуманітарних норм”, – наголошують посадовці. 

Нагадаємо, що умови, в яких тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, експерти ООН оцінюють як катування. Ви можете детальніше прочитати про це за посиланням

На початку поточного року внаслідок зупинення серця помер звільнений торік з російського полону комбат “Азова” Олег Мудрак. Після звільнення він був дуже виснажений. 

Водночас торік звільнений з українського полону росіянин Михайло Радигін удома на регіональному телебаченні розповів, як добре йому було в полоні, а тому сюжет довелося видаляти владі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter