Для регіональних медіа та влади створили рекомендації, як протидіяти російській пропаганді

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Аналітична платформа VoxCheck спільно з Центром протидії дезінформації РНБО створили практичні рекомендації, як реагувати на російську пропаганду у регіонах. 

Про це розповіла старша аналітикиня VoxCheck Аліна Тропиніна в медіацентрі “Україна”.

Сторінка з пропагандистської газети, яку росіяни розповсюджували на окупованій Херсонщині у 2022 році. Фото: kavun.city

Дослідниця каже, що значна частина російської дезінформації спрямована на конкретні регіони, області, міста та села України.

У підготовлених рекомендаціях можна знайти, між іншим, способи ідентифікації неавтентичного контенту в соцмережах, механізми, що застосовує російська пропаганда для поширення дезінформації, алгоритми дій при виявленні ботів, про інструменти, потрібні для перевірки дезінформації, а також чимало іншого.

“Ми розробляли ці рекомендації, щоб вони були максимально практичними, щоб вони були зручними, їх можна було взяти, відкрити та одразу користуватися. Наприклад, якщо вас щось цікавить і вам потрібно щось перевірити  – ви можете одразу знайти цей інструмент у списку і його застосовувати”, – пояснює Тропиніна. 

Другим етапом після створення методичних рекомендацій є серія тренінгів у регіонах, де йтиметься про всі інструменти та про те, як користуватися методичними матеріалами.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення та закриття чималої кількості пропагандистських телеканалів Russia Today їхня керівниця Маргарита Симоньян заявила, що шукає бійців для “народної інформаційної міліції”.

До складу цієї “міліції”, за задумом пропагандистки, мали входити іноземці, які б отримували агітаційні матеріали безпосередньо від RT і поширювали їх самостійно. Ролики майже двома десятками мов викладають у спеціальний телеграм-канал, звідки їх забирають боти, які потім публікують матеріали, зокрема у твіттері. 

Детальніше про те, як це працює, ви можете прочитати за посиланням

Українські правоохоронці розглядають російську пропаганду як складову агресії, а експерти Комісії ООН з розслідування порушень в Україні вважають, що російські пропагандисти можуть підбурювати до геноциду українців. 

ZMINA раніше дослідила історії двох нацистських пропагандистів, яким після Другої світової довелося відповідати за скоєне. 

Фотографія обкладинки: destroy.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter