Для притягнення до відповідальності винних у підриві греблі Каховської ГЕС триває збір доказів – єврокомісар

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Для засудження Росії у справі з підривом греблі Каховської ГЕС Європейському Союзу потрібні конкретні фізичні докази. З їх отриманням є певні складнощі: розслідувачі не мають доступу до безпосереднього місця злочину, оскільки воно знаходиться під контролем російських окупаційних військ.

Про це повідомив комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс у коментарі “Укрінформу”. 

Так, Рейндерс заявив, що у ЄС немає власних розвідувальних можливостей, тому робота триває на основі тих даних, які надходять від держав-членів. Також за відповідною розвідувальною інформацією комісар звернувся до американських партнерів.

Єврокомісар також зауважив, що існують інші методи отримання таких доказів, зокрема розвідувальні дані та інформація з дослідницьких установ, які могли зафіксувати вибух завдяки спеціальному обладнанню.

“У ранок, коли стався інцидент, я мав телефонну розмову з генеральним прокурором України Андрієм Костіним, який повідомив, що обстрілу не було, отже, вибух міг статися лише в результаті спрацювання вибухівки зсередини конструкції, яку контролювали росіяни”, – додав він.

Водночас такі свідчення є “лише описом, засновним на логіці”, тоді як слідству необхідно мати вагомі докази для того, щоб притягнути Росію до відповідальності.

Насамкінець Рейндерс наголосив на важливості ведення паралельних розслідувань силами правоохоронних органів України та Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що вранці 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Офіс генерального прокурора розпочав провадження щодо підриву на Каховській ГЕС, зокрема за статтею про екоцид, а в публічних заявах українські посадовці наголошують, що влаштований Росією підрив став найбільшою техногенною катастрофою в Європі за десятиліття. 

Журналісти проєкту “Схеми” та агенції “Слідство.Інфо” оприлюднили перехоплення розмови російських військових в ніч підриву греблі на Каховській ГЕС. Зокрема, солдат РФ говорив про те, що треба бути напоготові та чекати певної команди.

Також медіа встановили ім’я нового командира бригади, що перебувала на Каховській ГЕС, та особи деяких російських військових, що могли брати участь у підготовці чи реалізації теракту.

Читайте також: “Жахливий воєнний злочин”: справа про підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter