Підрив Каховської ГЕС: які наслідки для екології?

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Провадження щодо підриву на Каховській ГЕС Офіс генерального прокурора розпочав, зокрема, за статтею про екоцид, а в публічних заявах українські посадовці наголошують, що влаштований Росією підрив став найбільшою техногенною катастрофою в Європі за десятиліття. 

ZMINA зібрала, що відомо про наслідки підриву та підтоплення для екології. 

Підтоплення на правому березі Дніпра. Фото: телеграм-канал “Украина сейчас”

Каховська ГЕС – це останній ступінь у каскаді Дніпровських гідроелектростанцій, завдяки якому регулювали стік Дніпра, а також розв’язували питання зрошення та водозабезпечення засушливих районів Півдня України. 

Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в Дніпрі до 16 метрів, однак з листопада минулого року вода неконтрольовано витікала через шлюзи водосховища, тож на початку поточного її рівень упав до найнижчої позначки за три десятиліття. Сталося це, зокрема, через те, що в окупації росіяни не забезпечували належної роботи всіх споруд. 

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України на початку поточного року закликали світ змусити Росію відремонтувати та закрити шлюзи греблі Каховської ГЕС або дозволити безпечно це зробити українським фахівцям. Посадовці прогнозували екологічну катастрофу, якщо рівень води впаде нижче за відмітку у 12 метрів. 

“Велику кількість біорізноманіття ми просто втратимо”,пояснював Руслан Стець

Херсонщина мала найбільшу кількість орних земель в Україні – до 2 мільйонів гектарів. Утім, тепер аграрії готуються до того, що не зможуть оброблювати зрошувані території, а стосуватиметься це не лише Херсонщини, але й Криворіжжя з Південним водосховищем біля Кривого Рогу, яке, як пояснюють у профільному виданні “Куркуль”, також наповнювалось із Дніпра через один з каналів.

Під загрозою й виробництво великої кількості садової продукції. Українські посадовці вже кажуть, що підрив Каховської ГЕС вдарить по глобальній продовольчій безпеці. 

Підтоплення має негативний вплив і на тварин, які опиняються в пастках, а деякі гинуть. Фотографії тих, кого рятують люди, публікують медіа та в телеграм-каналах, зокрема МВС. 

 

Екоактивісти закликають мешканців зони підтоплення не залишати домашніх тварин та евакуюватися разом з ними або ж відвʼязувати їх, даючи шанс вижити самостійно.

Нині надходять новини про підтоплення на Херсонщині парку розваг “Казкова діброва”, до якого входив зоопарк із більш ніж двома сотнями тварин. Достеменних даних щодо їхньої долі поки немає, однак посадовці припускають, що вони могли загинути, бо одними з перших потрапили під воду. 

Підтоплення матиме наслідки й для диких тварин. 

“Місця, де буде затоплено, – це місця, де живуть рідкісні тварини, деякі з них є лише в Україні. Зокрема, сліпаки, муранчики. Втрата біологічного виду – це втрата для природи. А для людства – невимірювані суми”,каже в коментарі Суспільному еколог Олег Листопад

Втім, як додає еколог, поки не сформується стале дзеркало води, прогнозувати конкретні наслідки важко. 

Нагадаємо, що російська агресія вже завдала українській екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути росіян до відповідальності за екоцид.

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter