Для київських татусів відкрили онлайн клуб усвідомленого батьківства

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві запрацювала онлайн-платформа “Татоhub.Київ”, яка має популяризувати усвідомлене батьківство серед чоловіків та рівну участі батька і матері у вихованні та дозвіллі дітей. 

Про це повідомила у фейсбуку заступниця голови КМДА, уповноважена з питань гендерної рівності Марина Хонда

Зустріч клубу татусів у Вінниці. Фото: Представництво Фонду народонаселення ООН

Першими містами в Україні, де запрацювали спеціальні клуби для татусів, стали Вінниця та Одеса. Чоловіки, які хочуть будувати міцніші стосунки з дітьми, можуть прийти туди на зустрічі, в межах яких розповідають про управління стресом, ненасильницьке спілкування, сексуальну освіту, подолання ґендерних та інших шкідливих стереотипів. 

У київському онлайн-клубі татам також розповідатимуть про партнерські стосунки, догляд, виховання, проведення змістовного дозвілля з дітьми, а також про рівномірний розподіл домашньої праці. Для чоловіків підготували й онлайн-курси та окремі тематичні вебінари, наприклад, про дитячу психологію.  

У татів буде й можливість спілкуватися на бажані теми між собою за участі чоловіків-психологів, які модеруватимуть дискусії. Доєднатись до клубу може кожен охочий у фейсбуку.

Відомо, що здебільшого доглядом за дітьми в українських сім’ях займаються жінки, лише у 2% родин, де є діти до 3 років, батько відповідав за виховання. Пояснюючи недостатній час, приділений дитині, більшість чоловіків нарікають на надмірну зайнятість, але 18% при цьому висловлюють гендерні стереотипи щодо того, що це обов’язок жінки, 5% «не вміють», а 3% бачать свою роль лише у спілкуванні з дитиною.

65% українців (71% жінок і 59% чоловіків) знають про те, що батько має право взяти відпустку з догляду за дітьми. Однак 18% українців (16% жінок і 20% чоловіків) негативно ставляться до таких татів. 

Сьогодні, зокрема в Норвегії, надають два тижні додаткової повністю оплачуваної відпустки батькові, а в Ісландії чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою. Мають право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90% й батьки у Великобританії, а в Португалії закон зобов’язує батька провести з дитиною п’ять днів в оплачуваній декретній відпустці.

Відпустка і належні виплати як для жінок, так і для чоловіків, на думку деяких експертів, підпадають під дію статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки вони сприяють сімейному життю і неодмінно впливають на спосіб, у який воно організоване. Вісім років тому і Європейський суд з прав людини в справі “Костянтин Маркін проти Росії” постановив, що чоловіки перебувають в аналогічному з жінками становищі щодо відпустки з догляду за дитиною і належних виплат.

Водночас в українських компаніях не готові відпускати чоловіків у декрет та на лікарняний з дитиною. Опитані вважають, що від чоловіків більше залежать результати загальної роботи, тож їхня відсутність значно вплине на робочий процес. Жінкам же, які повертаються з декрету, складно знайти роботу, а тому в регіонах активісти запускають локальні ініціативи з підтримки молодих матерів. 

Нагадаємо, що від початку поточного року ООН почало популяризувати батьківство та декретну відпустку серед українських чоловіків. 

Фотографія обкладинки: twenty20.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter