Для чоловіків хочуть ввести обов’язкову відпустку на час народження дитини

Дата: 14 Березня 2019
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 17 Закону України “Про відпустки”, який дозволить чоловікам брати відпустку після народження дитини. 

Про це повідомляє прес-служба парламенту. 

Документ зареєструвала низка депутатів, серед яких Оксана Білозір. Автори пропонують надати право чоловікам на десятиденну оплачувану відпустку у зв’язку з народженням дитини.

“Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівним можливостям у процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини”, – пояснюють вони в записці до документа. 

За словами авторів, згідно з дослідженням міжнародної організації Save the Children, Україна перебуває на 78-му місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту.

Наразі можливість отримання такої відпустки передбачено в Норвегії (там надають два тижні додаткової повністю оплачуваної відпустки батькові, щоб побути із сім’єю після народження дитини), Ісландії (чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою, а в цей час йому виплачується допомога в розмірі 80% від його середнього заробітку), Великобританії (там батько дитини має право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90%) та Португалії (у країні закон забов’язує батька провести з дитиною п’ять днів в оплачуваній декретній відпустці; за порушення свого обов’язку на батька накладається штраф). 

“Законодавство цих країн сприяє, щоб обидва батьки перебували з дитиною в перші місяці її життя”, – зауважують автори. 

У свою чергу експертка з недискримінації Центру прав людини “Зміна” Ірина Виртосу зауважує, що ідею депутатів слід доповнити й загальнодержавною політикою щодо підтримки молодих сімей. 

“Прикро, що досі доводиться пояснювати роботодавцям, самим чоловікам і жінкам, що чоловік у декреті – це нормально. Інша річ, чи це буде економічно вигідно сім’ям. Якщо від самого початку в родині розподіляються ролі, що чоловік – “добитчик”, а жінка плекає домашнє вогнище, і зарплата чоловіка значно перевищує зарплату жінки, то чи вони погодяться втрачати? Тому ця ініціатива має бути, але нарівні з цим з боку держави мають формуватися сприятливі умови для працевлаштування мами з дитиною, дотримуватися рівності між чоловіком і жінкою. І не тільки на рівні закону”, – стверджує вона. 

До пакету сприятливих умов, на думку експертки, входить належне забезпечення яслами і дитячими садочками, гнучкий графік для батьків, забезпечення додаткових відпусток як для жінок, так і для чоловіків, недискримінаційне ставлення до жінок, які планують народжувати, формування сприятливої атмосфери для чоловіків, які виявляють бажання іти в декрет та інше. 

Як відомо, відпустка і належні виплати як для жінок, так і для чоловіків, на думку деяких експертів, підпадають під дію статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки вони сприяють сімейному життю і неодмінно впливають на спосіб, у який воно організоване. Також Європейський суд з прав людини у справі “Костянтин Маркін проти Росії” від 22 березня 2012 року постановив, що чоловіки перебувають в аналогічному з жінками становищі щодо відпустки з догляду за дитиною і належних виплат. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter