Для досягнення гендерної рівності знадобиться ще 300 років – Генсек ООН

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За останніми оцінками організації “ООН Жінки”, яка працює над розширенням прав і можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років. Причинами цього є ранній шлюб, високий рівень материнської смертності, а також викрадення та напади на дівчат через відвідування школи. 

Про це повідомив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш

Фото: Getty Images

За словами Гутерріша, права жінок порушуються у всьому світі, зокрема в Афганістані “жінок та дівчат стерли із суспільного життя”.

Він також нагадав, що кризи та конфлікти насамперед впливають на жінок і дівчат, зокрема йдеться про порушення прав жінок через війну Росії проти України. 

Крім того, генсек наголосив, що в багатьох місцях порушують та утискають репродуктивні права жінок, однак не уточнив, про які саме країни йдеться. 

Для досягнення гендерної рівності він закликав підвищувати рівень освіти, доходів і зайнятості для жінок і дівчат, особливо в країнах, що розвиваються, а також сприяти участі жінок і дівчат у науковій діяльності й розробленні технологій. 

“Століття патріархату, дискримінації та шкідливих стереотипів створили величезний гендерний розрив у науці та технологіях. Прояснімо: глобальні межі не працюють для жінок і дівчат усього світу. Їм потрібно змінитися”, – підсумував він.

Раніше ZMINA писала, що в лютому відбулося декілька визначних подій щодо прав жінок. Приміром, опозиційна лівоцентристська Демократична партія Італії обрала Еллі Шлейн, 37-річну громадянку США та Італії, яка виросла у Швейцарії, своєю новою лідеркою.

Це історичний момент для Італії, оскільки дві жінки очолюють головні партії країни в один і той самий час. На виборах 2022 року Демократична партія посіла друге місце.

Тим часом уряд Іспанії анонсував ухвалення закону про гендерний паритет, яким вимагатиме рівнішого представництва жінок і чоловіків у політиці, бізнесі й інших сферах суспільного життя. Законопроєкт щодо гендерних квот планують схвалити 7 березня на щотижневому засіданні Кабінету міністрів. Після цього його передадуть до конгресу. 

Також стало відомо, що у 2023 році Саудівська Аравія вперше відправить астронавтку на імʼя Райяна Барнаві в космічну місію. Цей крок є черговим зусиллям королівства змінити свій ультраконсервативний імідж.

Загалом уряд Саудівської Аравії намагається шляхом проведення реформ позбутися суворого іміджу. Зокрема, жінкам дозволили керувати автомобілем і виїжджати за кордон без опікуна-чоловіка. Їхня частка в робочій силі зросла більш ніж удвічі – з 17 до 37%. Також у лютому минулого року вперше в історії Саудівської Аравії в країні відкрили вакансії машиністок потяга. Тоді на 30 місць одразу подали заяви 28 тисяч кандидаток.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter