В Італії обрали нову лідерку опозиції: вперше в історії країни дві жінки очолюють головні партії

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Опозиційна лівоцентристська Демократична партія Італії обрала Еллі Шлейн, 37-річну громадянку США та Італії, яка виросла у Швейцарії, своєю новою лідеркою. 

Про це повідомляє видання “Reuters”.

Еллі Шлейн. Фото: Agenzia Italia

Попри відставання в опитуваннях Шлейн перемогла ветерана-політика Стефано Боначчіні в голосуванні прихильників Демократичної партії з 54% проти 46%, пообіцявши зробити свою партію радикальнішою, щоб кинути виклик керівній консервативній коаліції.

Еллі Шлейн буде лідеркою опозиції в парламенті, де їй доведеться зіткнутися з прем’єр-міністеркою Джорджією Мелоні.

Шлейн та Мелоні мають різні погляди на широкий спектр питань. Зокрема, Мелоні виступає за захист “традиційних сімейних цінностей” та підтримує погляди Римо-католицької церкви щодо сексу та абортів. Тоді як Шлейн зосереджується на підтримці прав ЛГБТ та гендерної рівності, а також сама перебуває в стосунках з жінкою.

Це історичний момент для Італії, оскільки дві жінки очолюють головні партії країни в один і той самий час. На виборах 2022 року Демократична партія посіла друге місце.

Нова лідерка опозиції раніше працювала в передвиборчій групі колишнього президента США Барака Обами – у 2008 та 2012 роках. Тоді італійські ЗМІ порівнювали її з Олександрією Окасіо-Кортес, політикинею-демократкою з Нью-Йорка, за її несподіваний професійний розвиток та активістську діяльність.

Раніше ZMINA писала, що президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн та прем’єрка Фінляндії Санна Марін на панельній дискусії Мюнхенської безпекової конференції поділилися власним досвідом того, як європейські уряди досі демонструють сексизм у ставленні до політиків.

Так, коли Фон дер Ляєн працювала міністеркою після народження перших дітей, колеги прямо їй рекомендували “визначитися, ким вона хоче бути: поганою матір’ю чи поганою міністеркою“.

Нагадаємо, що в листопаді першою губернаторкою-лесбійкою в історії США стала Маура Гілі з Демократичної партії. ЛГБТ-активісти відзначили історичну перемогу Гілі на посаді губернаторки, а Енніз Паркер, президентка та головна виконавча директорка LGBTQ + PAC Victory Fund, назвала її “однією з найспівчутливіших і найсміливіших державних службовців в Америці”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter