Прем’єрка Фінляндії та очільниця Єврокомісії розповіли по свій досвід боротьби із сексизмом у політиці

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн та прем‘єрка Фінляндії Санна Марін на панельній дискусії Мюнхенської безпекової конференції поділилися власним досвідом того, як європейські уряди досі демонструють сексизм у ставленні до політиків.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Санна Мартін, Шарль Мішель та Урсула Фон дер Ляєн. Фото з відкритих джерел

Очільниця уряду Фінляндії нагадала про нещодавню історію, коли її участь у відео з танцями, відзнятому на приватній вечірці, спричинила скандал. Багато хто вважав, що це сталося тому, що вона є жінкою, а не лише прем’єр-міністром.

Санна Марін додала, що не вважає свою поведінку помилкою.

Я танцювала і після того разу“, наголосила вона.

Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн, зі свого боку, поділилася досвідом формування складу ЄК у 2019 році.

Вона розповіла, що після того, як було підтверджено її призначення на посаду, вона почала формувати склад Єврокомісії. Посадовиця поставила собі мету: сформувати гендерно збалансовану Комісію.

Тоді я звернулася до усіх країн-членів ЄС надати мені дві кандидатури, чоловіка і жінку, щоби я могла обрати одну людину. І ви просто не уявляєте, якою обуреною була реакція! Були члени, які надіслали трьох чоловіків для вибору“, розповіла президентка.

Вона також зазначила, що раніше ситуація була гіршою. Коли Фон дер Ляєн працювала міністеркою після народження перших дітей, колеги прямо їй рекомендували “визначитися, ким вона хоче бути – поганою матір’ю, чи поганою міністеркою“.

Своєю чергою Санна Марін запевнила, що зараз ситуація змінюється. Наприклад, у її уряді один з чоловіків-міністрів вирішив піти з посади у “батьківську відпустку“.

Це – реальна гендерна рівність, якою я пишаюся“,  заявила очільниця уряду Фінляндії.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Європейський парламент схвалив директиву “Жінки у правлінні”, яка дозволить просувати гендерну рівність на найвищих посадах компаній. 

Відповідно до документа, на кінець червня 2026 року принаймні 40% посад не виконавчих директорів або 33% всіх керівних посад мають обіймати представники статі, яка на даний час є в меншості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter