Європарламент схвалив директиву щодо гендерної рівності у керівництві великих компаній

Дата: 27 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Європейський парламент схвалив директиву “Жінки у правлінні”, яка дозволить просувати гендерну рівність на найвищих посадах компаній. Документ набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Фото: DW

Відповідно до вимог документа всі великі компанії в ЄС повинні впровадити прозорі процедури найму, де головним критерієм відбору кандидатів мають залишатися професійні якості. 

На кінець червня 2026 року принаймні 40% посад не виконавчих директорів або 33% всіх керівних посад мають обіймати представники статі, яка на даний час є в меншості.

Ця вимога не поширюється на дрібний і середній бізнес, де залучено менш ніж 250 працівників.

Про гендерне представництво у своїх керівних органах  компанії повинні звітувати щорічно. Якщо вони не досягають поставлених цілей, то повинні пояснити, як вони планують рухатися до їхнього втілення.

За 10 років після пропозиції Єврокомісії в нас нарешті буде європейський закон про гендерну рівність у правліннях компаній. “Скляна стеля”, яка заважала жінкам отримувати керівні посади в компаніях, зруйнована. Це справді історичний і зворушливий момент”, – прокоментувала ухвалення директиви президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 У 2021 році жінки обіймали лише 30,6% посад членів правління найбільших компаній у ЄС. Це середній показник, оскільки між країнами були великі розбіжності: у Франції керівні посади займали 45,3%, на Кіпрі – 8,5%.

Ухвалення директиви “Жінки в правліннях” через десять років після того, як вона була запропонована, є важливим кроком уперед до гендерної рівності. Ми нарешті даємо жінкам справедливий шанс обіймати високі корпоративні посади та покращуємо корпоративне управління. Жінки винахідливі, розумні, сильні та здатні багато на що. Ми усуваємо одну з основних перешкод для отримання жінками найвищих посад: неформальні чоловічі мережі. Відтепер компетентність матиме більше значення у процедурі відбору, ніж будь-коли раніше, як і прозорість“, — зазначила віцепрезидентка Європарламенту та членкиня Соціал-демократичної партії Австрії Евелін Регнер.

Компанії, які не дотримуються директиви, повинні будуть сплатити штрафи. Їх розміри встановлять держави-члени ЄС. Суд також може розпустити керівництво компанії, яка порушить правила.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter