Саудівська Аравія вперше в історії відправить жінку в космос

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У 2023 році Саудівська Аравія вперше відправить астронавтку на імʼя Райяна Барнаві в космічну місію. Цей крок є черговим зусиллям королівства змінити свій ультраконсервативний імідж.

Про це повідомляє видання “France 24”.

Райяна Барнаві. Фото: Saudi Space Commission

Так, Райяна Барнаві приєднається до свого земляка Алі Аль-Карні в 10-денній місії на Міжнародній космічній станції. Вони полетять на МКС на борту космічного корабля SpaceX Dragon в межах місії приватної космічної компанії Axiom Space цієї весни.

Ще в польоті братимуть участь колишня астронавтка NASA Пеггі Вітсон, яка здійснить свій четвертий політ на МКС, і бізнесмен з Теннессі Джон Шоффнер, який буде пілотом. Екіпаж вирушить до МКС зі стартового комплексу 39A Космічного центру NASA ім. Кеннеді у Флориді ракетою SpaceX Falcon 9.

Судівська Аравія наслідуватиме приклад Об’єднаних Арабських Еміратів, які у 2019 році стали першою арабською країною, що відправила одного зі своїх громадян у космос. Протягом восьми днів на МКС перебував астронавт Хаззаа аль-Мансурі.

Наприкінці лютого на космічну станцію вирушить інший еміратський астронавт Султан аль-Неяді. Він буде першим арабським астронавтом, який проведе шість місяців у космосі.

Примітно, що уряд Саудівської Аравії намагається шляхом проведення реформ позбутися суворого іміджу. Зокрема, жінкам дозволили керувати автомобілем і виїжджати за кордон без опікуна-чоловіка. Їхня частка в робочій силі зросла більш ніж удвічі – з 17 до 37%. Також у лютому минулого року вперше в історії Саудівської Аравії в країні відкрили вакансії машиністок потяга. Тоді на 30 місць одразу подали заяви 28 тисяч кандидаток.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року космічний запуск NASA вперше очолила жінка-інженерка Чарлі Блеквелл-Томпсон. Команда, якою вона керує, є відповідальною за запуск космічного корабля Artemis 1 на Місяць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter